Rétvári: büntetőjogi felelőssége van a Kék Bálna felbujtóinak

Rétvári Bence államtitkár szerint a Kék Bálna néven elhíresült csoport felbujtóinak büntetőjogi felelőssége van a magyar jog alapján, a jelenség ellen szoftverekkel is lehet védekezni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a csoport sérülékeny gyerekek nehéz helyzetét próbálja meg kihasználni, és egy internetes csoportban kihívások elé állítva őket sodorják életüket veszélybe.

A jelenségre már felhívták a Klebelsberg Központ, és azon keresztül a pedagógusok figyelmét is, Rétvári Bence kiemelte, hogy a diákok a pedagógiai szolgálatoktól is tudnak segítséget kérni.

Emellett az államtitkár kitért arra, hogy internetes szűrőprogramokkal is lehet védekezni a jelenség ellen. Kifejtette: 2013-óta az internetszolgáltatóknak kötelező ingyenes szűrőprogramokat biztosítaniuk, amelyek kiszűrik azokat a tartalmakat, amelyek a gyerek számára veszélyesek lehetnek. Ezen program telepítésével a Kék Bálna oldalait a gyerekek nem érik el - mondta a miniszter.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, Magyarországot még nem merült fel a Kék Bálna jelenléte, de fontos megelőző lépéseket tenni.

Sajtóhírek szerint a Kék Bálna nevű internetes csoport különféle kihívásokra buzdítja az általa elért fiatalokat, az utolsó "próba" pedig az öngyilkosság.

Legfrissebb