A kutatómunka minél korábbi elkezdésére ösztönzi a diákokat a kormány

A kormány azt szeretné, hogy az egyetemi hallgatók és a doktori képzésben részt vevők minél korábban kezdjék el kutatómunkájukat - mondta Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár szombaton az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár szerint a kutatói utánpótlás és az ország versenyképessége szempontjából is fontos lenne, hogy ne csak a doktoranduszok, de a hallgatók is minél előbb megkezdjék az ilyen jellegű munkát.

"Az innovációs potenciál növelésének az a kulcsa, hogy a magyar fiatalok minél korábban kapcsolódjanak be a tudományos tevékenység végzésébe" - hangsúlyozta Schanda Tamás.

A felsőoktatási hallgatók szakkollégiumi támogatását, tudományos műhelyeinek fejlesztését célozza az a mintegy 11 milliárd forintos pályázat, amelyet az oktatási államtitkár pénteken sajtótájékoztatón ismertetett. További csaknem 30 milliárd forintos keret segíti a felsőoktatási oktatási-kutatási infrastruktúra fejlesztését. Palkovics László elmondta: az egyik pályázat keretében rendelkezésre álló közel 11 milliárdos keretből a tudományos diákköri tevékenységet erősítik, a szakkollégiumok munkáját támogatják. Azt szeretnék, ha már az elsőéves, tehetséges hallgatók olyan kutatási-képzési projektekben tudnának részt venni, amelyek későbbi kutatói tevékenységüket segítenék, illetve támogatják, hogy kutatóként tudjanak elhelyezkedni. Megjegyezte: az intézmények a források többszörösére pályáztak.