Mankó a nyelvtanuláshoz

Ha eldöntöttük, hogy nyelvet vagy további nyelveket szeretnénk tanulni, több lehetőség közül választhatunk. Tanulhatunk nyelviskolákban, ahol kisebb vagy nagyobb csoportokban fejleszthetjük tudásunk, de egyénileg, magántanárnál vagy interaktív módszerrel otthon is belevethetjük magunkat a tanulásba.

Ha lehetőségeink engedik, rendkívül hasznos, ha az adott nyelvterületen is eltöltünk egy kis időt nyári táborok, külföldi tanulmányutak és ösztöndíjak formájában. Ezek mind remek terepek arra, hogy igazán elmélyítsük nyelvtudásunk.

Nyelviskolai kurzusok, tanfolyamok

A tanfolyamok esetében választásunktól függően, kis- vagy nagyobb csoportban fejleszthetjük nyelvtudásunk és párbeszéd formájában gyakorolhatjuk a nyelvtant, azonban a létszám miatt lassabbá válik a nyelvtanulás, mint egyéni tanulás esetén. A csoportos tanulásnak pozitívuma viszont, hogy rengeteget lehet tanulni a többiektől, akkor is, ha tudásszintjük alacsonyabban áll.

A jobb tanfolyamok nem olcsók, mégis elmondható, hogy ez egy viszonylag költségkímélő módszer. A tanfolyamokat érdemes alaposan megvizsgálni, mert eltérő tanítási módszerrel dolgoznak, érdemes meglelni azt, amelyik leginkább fekszik nekünk. Az iskolák kínálata időbeosztás és intenzitás, illetve a kurzus célja tekintetében is eltérhet, ezeket sem árt megnézni, összehasonlítani.

Nagyon hasznosak például a nyelvvizsga előkészítő kurzusok, mellyel felmérhetjük tudásunkat, és a nyelvvizsga követelményeinek megfelelő képzést kapunk, így biztos sikerrel indulhatunk neki a megmérettetésnek. Emellett találunk a szintre hozó, vagy éppen az intenzív, egy-egy állásinterjúzási időszakra felkészítő tanfolyamokat is.

A nyelviskolákban egy óra díja 800-1500 forint körül mozog attól függően, hogy milyen óraszámú kurzust választunk, valamint az is lényeges szempont, hogy mekkora csoportba jelentkezünk, mert a kisebb létszámúak esetében az óradíj magasabb.

Magántanár

Ennek a képzésfajtának az az előnye, hogy személyre szabottan, egyénileg, csak velünk foglalkozik a tanár. Gyors haladást, biztos nyelvtudást, sok beszélgetést biztosít számunkra ez a nyelvtanulási forma. Azoknak ajánlott, akik már dolgoznak, és speciális és gyors nyelvtanulásra, haladásra van szükségük, vagy az iskolai tanóra kiegészítéseként.

A magántanár valamivel költségigényesebb az előzőnél: egy 45 perces óra ára átlagosan 2000-3000 forint.

Egyéni tanulás

Tanulhatunk nyelveket interaktív módszerekkel otthon is, melyekkel a nyelvtan és a szavak egyaránt megtanulhatók. Ez a nyelvtanulás nagyon hasznos kiegészítője lehet mind az iskolai és a magántanárnál való nyelvtanulásnak is. Nem egy olyan nyelvtankönyv van, amely tanár nélkül is hatékonyan használható. Az egyéni tanulás azonban nagy önfegyelmet igényel, hiszen az ember magára van utalva minden szempontból.

Az egyéni tanulás és a tanfolyam érdekes elegyét alkotják a távoktatásban végzett, levelező kurzusok. Ezeknél a „tanórák" anyagait – munkafüzet és kazetták - postán küldik meg, míg a munka oroszlánrésze a tanulóra marad.

Az okostelefonos alkalmazások között is találunk olyanokat, amelyek segíthetnek karban tartani nyelvtudásunk, több ingyenes applikáció létezik, amelyek nap mint nap gyakoroltatják velünk a kiválasztott nyelvet.

Nyári táborok, utazások, külföldi tanulmányutak, ösztöndíjak

Abban mindenki egyetért, hogy a nyelvtanulás leghatékonyabb módja az idegen nyelvterületen eltöltött minél hosszabb utazás, tanulmány vagy munkavállalás, ám tény, hogy nem mindenkinek adódik lehetősége ezekre

Az biztos, hogy a külföldi tanulmányok kívánják a legnagyobb anyagi áldozatot, gyakran még akkor is, ha ösztöndíj társul hozzá. Igyekezzünk utánajárni az ösztöndíj lehetőségeknek, támogatási formáknak, hogy csökkenteni tudjuk költséginket, mert a kint töltött idő alatt a nyelvtudás fejlesztése mellett, rengeteg felejthetetlen élmény, új barátok és érdekes tapasztalatok várhatnak.

A rövidebb nyári táborokban, külföldi nyelvtanfolyamokon a már tanult nyelvtan és nyelv alkalmazására van lehetőségünk, ami sokat lendít magabiztosságunkon, így folyékonyan, azonnal reagálni tudunk majd az adott szituációkra mind a hétköznapi életben, mind a munka világában. Magabiztosságunk általában egyenes arányosan nő az kint eltöltött idővel.

A felsőoktatás például kiváló alkalmakat nyújt a különféle ösztöndíjakra, ezeket érdemes még a tanulmányok során megragadnunk.Érdeklődjünk a felsőoktatási intézményünknél, valamint felkereshetük a Magyar Ösztöndíj Bizottság honlapját, illetve az ösztöndíjlehetőséggel is foglalkozó Tempus Közalapítvány oldalait.

Hatékony módja az idegen nyelvtanulásnak a külföldi munkavállalás is. Akár önkéntes, akár normál munkát vállalunk, valós „élethelyzetetekkel" találkozunk, amelyek mégiscsak hasznosabb tudást adnak, mint a nyelvtanfolyamok szituációs játékai.

Forrás: felvi.hu