Így készüljünk állásinterjúra

Szalonképtelen fotó valamely közösségi oldalunkon, farmerben megjelenés banki állásinterjún, fél órás késés - három tényező azok közül, amivel elvághatjuk magunkat egy álláspályázatnál. Némi odafigyeléssel azonban könnyedén mutathatjuk előnyös arcunkat a személyzeti szakemberek és vállalati döntéshozók előtt. Hogyan keltsünk jó benyomást? Szakember ad néhány praktikus tanácsot ezzel kapcsolatban.

Legyünk képben!

Az írásbeli pályázat elküldésekor kezdődik az állásinterjúra készülés. A pályázat beadása és az állásinterjú között létezik egy köztes állomás, az interjúra behívás, amire már készülni kell – hívja fel a figyelmet Hegymegi Orsolya, a személyzeti tanácsadással foglalkozó Grafton Recruitment munkatársa.

Miként lehet jó benyomást gyakorolni a HR-esre?

A HR-szakember ezzel kapcsolatban az javasolja, hogy egyrészt ne unott hangon egy „igen"-nel vegyük fel a telefont, hanem mondjuk ki a nevünket. Másrészt jelezze az álláskereső, örül a hívásnak és szívesen elmegy interjúra. Ha éppen rossz időpontban keres a cég, inkább javasoljuk, tíz perccel később hívjon, amikor nyugalmasabb lesz. Ezt nem veszik rossz néven.

Emellett pedig nem árt, ha álláskeresési naplót vezetünk, amelyben rögzítjük, mikor, melyik céghez pályáztunk és pontosan milyen anyaggal.

illusztrációillusztráció

Hogy miért legyünk résen?

Segít képben lennünk, ha a cég munkatársa telefonon keres minket az álláspályázat miatt, az adatok pontosítása vagy állásinterjúra való behívás céljából. „Kifejezetten hátránynak számít, ha a pályázó azt sem tudja, hogy pályázott ahhoz a céghez" - figyelmeztet a HR-szakember.

Közösségi média - nézzük meg adatlapunkat!

Ugyancsak a pályázat elküldésekor vagy már előtte érdemes átnézni internetes megjelenéseinket. A frissdiplomások hajlamosak nagyvonalúan kezelni ezt a kérdést, azonban egyre több HR-es nézi meg az interjúra esélyes pályázó közösségi oldalát. A magyar DGS Global Research kutató cég felmérése szerint a HR-esek csaknem 40 százaléka a közösségi internetes oldalakon is utánanéz a pályázóknak. Egy szalonképtelen fénykép, az önéletrajznak ellentmondó információk elvághatják az utat az álláskereső előtt.

Két kérdés, ami biztosan előjön

Az interjúra készülés egyik fontos eleme, hogy gyűjtsünk információt a kinézett cégről. Mégpedig minél többet. Az internet világában ez egy könnyen megugorható feladat, a HR-esek szerint azonban kevés frissdiplomás él ezzel. Elég csak a vállalat honlapjára felmenni és a „Cégünkről" című rovatot átolvasni, kinyomtatni és a főbb pontokat megjegyezni.

„Interjún varázserejűnek számít a 'Láttam honlapjukon, hogy...' kezdetű mondat. Ebben azt fogalmazzuk meg, mi tetszik nekünk a cégben" - mondja Hegymegi Orsolya.

A másik kérdés, ami biztosan előkerül: „Miért pályázta meg az állást?" Ebben érdemes kapcsolódási pontokat keresni személyes céljaink és a vállalat értékei vagy jellege között. Ez pályakezdőknél lehet: „Szeretném az egyetemen szerzett tudásomat multinacionális környezetben kamatoztatni, és a gyakorlatban bővíteni. Egy olyan cégnél, amely világszerte ismert, jó termékei vannak és az weboldalon talált információk szerint hosszú távú karriert kínál a frissdiplomásoknak."

Emellett még sok más kérdés is előjöhet. A lényeg, a „Ki vagyok?" és a „Mit akarok?" kérdéseket tisztázni, és akkor menni fog a válasz. Készüljünk még arra az eshetőségre, hogy a végén az interjúztató felteszi a kérdést, hogy van-e kérdésünk. Erre próbáljunk valamivel készülni, és lehetőleg ne a fizetésről érdeklődjünk.
Ügyeljünk arra, hogy a beadott önéletrajz és az interjún elmondottak között ne legyen ellentmondás. Ha kihagytunk egy nyári diákmunkát, mert arra nem vagyunk büszkék, ám interjún hivatkozunk rá, nem jó pont. Ugyancsak kínos, ha a Hobbi rovatban olyan sportot tüntetünk fel, ami jól hangzik (squash), de interjún elmondjuk, még sosem próbáltuk ki. Ez a jelölt hitelességét áshatja alá. Ne adjunk erre esélyt! Főleg ne pályakezdőként.

Mit vegyünk fel interjúra?

Hegymegi Orsolya szerint frissdiplomásként ne kockáztassunk: fiúk öltönyben és nyakkendőben, lányok kiskosztümben, harisnyában jelenjenek meg évszaktól függetlenül. A legtöbben jobban teljesítenek, magabiztosabbak, ha szépen ki vannak öltözve, és ezzel is jelzik, komolyan gondolják az állásra jelentkezést. Elképzelhető, hogy a cég képviselője nem lesz öltönyben/kosztümben. Jobb azonban kicsit túlöltözni, mint alulöltözni a partnert.

Kardinális kérdés a fizetés, ám ezzel kapcsolatban a pályakezdők nincsenek alkuhelyzetben. Érdemes utánanézni a kereshető összegeknek, ám az esetek többségében a cégnek konkrét bérajánlata van. Első munkahelynél ne a fizetés legyen az első számú szempont (persze jogos igény, hogy a megélhetéshez szükséges összeg feletti ajánlatot kapjunk), hanem a fejlődési lehetőség, a munkatapasztalat-szerzés lehetősége domináljon.

Már a recepción elhasalhatunk

Az egyik fő szabály, hogy ne késsünk! Inkább érkezzünk öt perccel korábban a helyszínre, és pontosan lépjünk be az irodába, mint tíz perccel később. Ha azonban valamilyen ok miatt nem érünk oda pontosan, értesítsük telefonon az interjúztatót. Nem vet ránk jó fényt, de jobb, mint szó nélkül elkésni - véli Hegymegi Orsolya.

A helyszínen is sok csapda vár ránk. Már a recepciónál elhasalhatunk például arrogáns hozzáállással. „Sokszor a recepciós is elmondja a véleményét az interjúztatónak a pályázóról" - jegyzi meg a HR-szakember. Éppen ezért már itt mosolyogjunk. Ha várakozni kell és hellyel kínálnak, vegyünk magunk elé egy újságot vagy pillantsunk körbe az előtérben. Itt is sok információ szerezhető a cégről.

Ha megjön az interjúztató...

Ha megérkezik az interjúztató, nézzünk mosolyogva a szemébe. Ha a kezét nyújtja, fogjunk vele határozottan (ne döglött hal módra) kezet. Ha izzad a tenyerünk, akkor előtte töröljük meg vagy egy apró trükk: előtte a mosdóban engedjünk csuklónkra hideg vizet, majd töröljük meg. Ezzel egy időre elmúlik a tenyér izzadása. A kézfogás után pedig már következik a szóbeli megmérettetés.

TÍZ TIPP A KÉSZÜLÉSHEZ

1. Vezessünk álláskeresési naplót a beadott pályázatokról!
2. Nézzük át közösségi internetes megjelenésünket, és töröljük a szalonképtelen részeket, fotókat!
3. Ha telefonon hívnak interjúra, mutatkozzunk be, legyünk udvariasak, lelkesek és együttműködőek!
4. Nézzünk utána a kinézett cégnek az interneten!
5. Készüljünk kérdésekkel (inkább a leendő munkára, a cég terveire, mint a fizetésre vonatkozóan)!
6. Állásinterjú előtt olvassuk át beadott önéletrajzunkat!
7. Fogalmazzuk meg, miért szeretnénk az állást, keressünk kapcsolódási pontokat a céggel!
8. Öltözzünk üzletiesen (öltöny/kiskosztüm)! Ez magabiztossá tesz és jelzi szándékunk komolyságát.
9. Érkezzünk pontosan (kicsit előbb, de csak az interjú időpontjában kopogjunk az ajtón)!
10. Az első benyomás döntő: így bemutatkozásnál legyen szemkontaktus, mosoly és egy határozott kézfogás.

Forrás: felvi.hu