Milyen egy jó motivációs levél?

Az álláshirdetések túlnyomó részénél a pályázati anyaghoz motivációs levelet is kérnek a munkaadók. Milyen célt szolgál a kísérő levél és milyen elemeket kell tartalmaznia? Következő cikkünkben erről kérdeztünk egy szakembert, aki hasznos tippeket ad a pályázati anyag elkészítéséhez.

A legtöbb álláshirdetésnél kért motivációs vagy kísérő levél több célt is szolgál. Egyrészt figyelemfelkeltő szerepe van, azaz egy jól megírt anyag arra sarkallja az interjúztatással foglalkozó munkatársat, hogy minél alaposabban tanulmányozza át a pozíció betöltésére jelentkezett önéletrajzát. Másfelől részletesebb képet ad a CV-ben vázlatosan összefoglalt képzettségekről, képességekről, szakmai pályafutásról. A motivációs levél lehetőséget ad továbbá olyan kompetenciák és tulajdonságok hangsúlyozására, kiemelésére, ami az adott munkakör betöltéséhez fontosak lehetnek. A kísérő levélen keresztül a munkaadó az eddig elért eredményeken kívül megismerheti a jelentkező jövőbeni céljait, a cégnél elképzelt szerepét és ambícióit.

A szakember szemével

Molnár-Szabó Zsuzsa, a ProfiPower tanácsadója szerint a legfontosabb talán azt tisztázni, hogy a motivációs levél nem egy szükséges rossz, hanem egy komoly segítség ahhoz, hogy a megszerezni kívánt pozícióhoz közelebb kerüljünk. Mint tanácsadó naponta olvas motivációs leveleket, és bevallása szerint bizony kevés olyannal találkozik, ami valóban hasznos információt tartalmaz a pályázó jelöltről. Pedig egy jó motivációs levél komoly eszköz saját magunk értékesítésben. Ezen a pár soron is múlhat, hogy felkeltjük-e a vállalati HR-es vagy tanácsadó figyelmét vagy sem.

Kerüljük a bakikat!

„Amennyiben úgy érezzük, hogy most csak arra van időnk, erőnk hogy pár soros kísérőlevelet írjunk jelentkezésünk mellé, inkább ezt a megoldást válasszuk, mintsem hogy egy olyan motivációs levelet írjunk, ami nem éri el a kívánt hatást" - javasolja a szakember. Példaként egy főkönyvelői pozícióra beérkezett jelentkezést említett, amelyben a jelölt a motivációs levelében arról ír, hogy remek szakmai kihívásnak tartja a vezető kontrolleri lehetőséget - egy ilyen „baki" komolytalanná teheti jelentkezésünket.

Hozzuk összhangba az elvárásokat a tapasztalatainkkal!

A motivációs levél legfőbb célja, hogy nyomatékosítsuk, minket miért érdekel az adott állás, és talán még hangsúlyosabb az, hogy azokat a képességeinket és szakmai tapasztalatainkat részletezzük benne, melyek fontosak lehetnek a pozíció szempontjából - mondja a ProfiPower tanácsadója. A motivációs levél megírása előtt többször olvassuk el az álláshirdetést, és figyelmesen haladjunk végig az elvárásokon. Majd gondoljuk végig, hogy saját szakmai hátterünkből, illetve személyiségjegyeinkből melyek azok a tényezők, amelyek fontosak és relevánsak lehetnek az adott elvárással kapcsolatban. Molnár-Szabó Zsuzsa mindenképpen azt javasolja, hogy - éppen a korábban említettek miatt - írjunk külön motivációs levelet minden egyes megpályázott pozícióhoz. Amikor böngésszük az állásportálokat, és egyszer csak rátalálunk egy olyan hirdetésre, ahol a belső hang azt mondja: „Ezt mintha rám szabták volna, ez az!", akkor kell ezt a hullámot a meglovagolni, ugyanis egy ilyen kezdeti lelkesedéssel egy igazán remek és lényegre törő motivációs levelet készíthetünk.

Vannak profi segítők

Amennyiben az álláshirdetések garmadájában nem igazodunk ki, vagy további információra lenne szükségünk, bátran keressük fel a hirdetésekben megadott kapcsolattartót, és tegyük fel konkrét kérdéseinket. Miután a fejvadász, illetve állásközvetítő cégek tanácsadói nem csak a kiválasztásért felelnek, igény esetén nagyon szívesen segítenek akár egy motivációs levél megírásában is. Azoknak az álláskeresőknek pedig, akik komplexebb szolgáltatást vennének igénybe, személyre szabott karrier tanácsadás áll rendelkezésére - vázolja a lehetőségeket a ProfiPower tanácsadója.

Hogy nézzen ki a motivációs levél? (formai jellemzők)

  • Legfeljebb egy oldal
  • Jól áttekinthető, nem zsúfolt
  • Négy fő részből áll
  • Maximum négy-öt bekezdés

A motivációs levél ideális terjedelme maximum egy oldal. Figyelni kell arra is, hogy könnyen áttekinthető, kellően tagolt legyen. Az első részben érdemes kifejteni, hogy milyen pozícióra jelentkezünk, illetve, hogy hol találtunk rá az álláshirdetésre. A második szakaszban röviden foglaljuk össze önéletrajzunkat, hangsúlyozva a munkakör betöltéséhez szükséges tapasztalatokat, tanulmányokat. Ezt követően írhatunk motivációnkról, azaz, hogy miért jelentkeztünk az állásra, és ehhez kapcsolódóan milyen céljaink vannak. Pozitív személyiségjegyeink bemutatásával és aláírásunkkal fejezzük be a kísérő levelet.

Forrás: felvi.hu