Új üzleti és közgazdasági képzésre épülő tanszéket hoz létre a CEU

Új tanszéket hoz létre a következő tanévtől a Közép-Európai Egyetem (CEU), hogy összehangolja az üzleti iskola (CEU Business School) és a közgazdaságtudományi tanszék (CEU Department of Economics) erősségeit - közölte az oktatási intézmény pénteken az MTI-vel.

A CEU a Magyar Idők egy pénteki cikkére reagált, amely szerint a CEU üzleti iskolája összeolvad a közgazdasági tanszékkel, ami pozíciók megszűnésével jár. A lap információi szerint az intézkedés hatására megszűnik a Master of Business Administration (MBA) képzés, amelyet egy év múlva újra akarnak indítani, de már magyar oktatók nélkül.

A Közép-Európai Egyetem közleménye szerint az ősztől működő új tanszéken bővítik az Üzleti elemzés mesterképzést (MSc) és újraszervezik a Technológia menedzsment és innováció MSc-t. Folytatódnak a mesterképzések a pénzügyi, a közgazdaságtudományi, a Globális gazdasági kapcsolatok és a Gazdaságpolitika a globális piacokon területeken, valamint az üzleti adminisztráció és a közgazdaságtudományi doktori képzések is.

Emellett az egyetem a többi tanszékén tanuló hallgatóinak is kínál majd a jövőben menedzsmentkurzusokat, mivel az üzleti iskolán kívüli CEU hallgatók több mint 30 százaléka is az üzleti életben helyezkedik el diplomázás után - tették hozzá.

A Master of Business Administration (MBA) képzésről azt írták, ez az idei tanévvel befejeződik, az Executive Master of Business Administration (EMBA) képzés pedig új formában indul majd újra egy későbbi időpontban. A jelenlegi hallgatókat ez nem érinti, ők befejezhetik tanulmányaikat - fűzték hozzá.

A CEU a Magyar Idők azon információját, amely szerint a konszolidáció a magyar nemzetiségű oktatókat diszkriminatívan érintő elbocsátásokkal járna, tévesnek nevezte. Azt írták, az intézmény új tanszéket hoz létre, amely egyaránt alkalmaz magyar és más nemzetiségű oktatókat. Téves állítás az is, hogy az egyetem kevesebbet fizetne a magyar oktatóknak. Az egyetem oktatóinak és alkalmazottainak fizetését egyetemi rangjuk, képzettségük és tapasztalatuk határozza meg - olvasható a közleményben.

Úgy fogalmaztak, a CEU célja, hogy erősítse az egyetem közösségét, és olyan tanszéket hozzon létre, amely a menedzsment-, üzleti és közgazdaságtudományi képzést az intézmény küldetésének középpontjába helyezi.