Balatonlellén több mint 10 éve mondják, hogy a Balaton télen nyáron menő, és nemcsak mondják, tesznek is érte! A Murci Fesztivál az elmúlt években elhíresült, és több Balaton parti település által követett “Balatonlellei modell”, az egész éves Balaton gondolatisága köré épül, azaz a szervezők nem titkolt célja, hogy megmutassák, a Balatonon nem csak két hónap a szezon, hanem minden hónapban, minden évszakban van olyan, amiért érdemes a tóhoz ellátogatni. Ilyen a déli part egyik büszkesége, a Kishegy, ahol páratlan természeti környezetben számtalan étterem és borászat működik egész évben. A Kishegyről egyébként egy helytörténész - Horváth Iván egy könyvet is írt "Fergetegűző Harangszó - Kishegy Históriája” címmel, melyet a hivatalos megnyitón fognak bemutatni!
“Egész éves programkínálatunkkal az a célunk, hogy megmutassuk az idelátogató vendégeknek a környék borászatait, gasztronómiai sajátosságait, eldugott kiránduló helyeit és kerékpáros útvonalait, hogy saját szemükkel is lássák, Balatonlellén egész évben szezon van!” - mondta Tóth Balázs a Hello Balatonlelle Egyesület elnöke.
Az éttermek különleges menükkel, a borászatok hozzájuk illő borpárosítással készülnek.
“Többféle finomságot is kóstolni lehet majd nálunk, például a Kishegy lábánál elterülő Irmapusztai-halastavakban nevelkedett eredetvédett fogast, vagy az év strandételét, a Nyári Töltött Káposztát is! “ - mondta Koós Tamás, a kézműves alapanyagokkal dolgozó Mesés BBQ megálmodója és tulajdonosa.
Egy újabb összefogás eredményeképpen a Somogy Megyében működő iFood Élelmiszer Klaszter és a Kislépték Egyesület tagjaival összefogva minden étterem kínálatában megtalálhatóak lesznek helyi termelők által készített alapanyagok is.
Az élet a Murci fesztivál után sem áll meg Balatonlellén. Várhatóan idén újra lesz műjégpálya, adventi fénypark, adventi vásár, karácsonyi traktoros felvonulás, János napi boráldás, sőt szervezők a tervek szerint az őszi-téli hónapokban a strandot is életre szeretnék kelteni!