Öröm-zenés Kapolcska Fesztivál

A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet az idén, rendhagyó módon ősszel, szeptember 12-14. között rendezi meg a gyerekeknek, családoknak és fiatal időseknek szóló, VIII. Kapolcska Kisfesztivált és zenei tábort.

A Kapolcska programban kiemelt szerepet kap a zene és a helyi emberi, környezeti értékek bemutatása. A fiatal tehetségek és tanáraik, a művészek, ill. a közönség és szervező csapat együttléte, együttgondolkodása, kreativitása adja azt a különleges élményt, amely a
„kapolcskázást” jelenti, immár a nyolcadik éve.

A programoknak helyet adó helyszínek is egyediek, önmagukban is önálló arccal rendelkeznek: Molnárház, Falumalom, Malomsziget, Csigaház-Kovácsműhely, templomok, asztalos műhely, mint zenei helyszín. Az együttlétek - koncertek, kiállítások - „emberközeliek”, minden esetben alapelv a nyitottság, a játékosság, a kreativitás, az interaktivitás és a „bemutató/beavató” jelleg határozza meg a programokat.

Az „öröm-zene”, a zene öröm tematikával szerkesztett szabad művészeti és közösségi programokban többek között fellép: Karácsony James (LGT), a Talamba Ütősegyüttes, a Kaláka, a Bocskay Fúvós Zenekar élő filmzenével, Bárth János gitáros, Gryllus Vilmos dalszerző, Hoppál Mihály & Irmalós Gábor, Kárász Eszter és Bata István „varázszenészek”, Zombor Levente és Márta István zeneszerző, aki a programsorozat
kitalálója és főszervezője. A művészek egymás programjaiban is szerepelnek a három napos, különleges „alkotói együttlét” alatt. Boros Misi mesterkurzust és koncertet tart a katolikus templomban, de lesz előadás Bachtól Jimmy Hendrixig címmel is. Lesz továbbá színházi előadás a Csillaghajó Alapítvány előadásában „Madarak voltunk…” címmel, kerámiázás és őrlés a Falumalomban, zenés kovácsolás a Kovácsműhely Múzeumban és Kacatoló muzsikával. Különleges programnak ígérkezik a kapolcsi Ilona-malom asztalosműhely manufaktúra bemutatkozása egy hangsueres pörformensszel kísérve, illetve lesz táncház élő zenével és a Badacsony-Tördemic Táncegyüttes táncosaival, Szabó Csaba vezetésével. Több új és állandó kiállítást, ill. múzeumot is megtekinthetnek az érdeklődők; pl. Kapolcska Program (az induló évek) 2017 – 2019. fotókon, Kapolcsi vízimalmok, Kapolcsi Helyi Alkotók, Falumalom Múzeum, Kovácsműhely Múzeum, Iskolamúzeum, Eger-víz kiállítás.

A Kapolcska program kiemelten fontos részét képezi idén több a Kárpát medencéből érkező, zenét tanuló fiatal részvétele az eseményen. A vajdasági Topolyáról, az erdélyi Nagyváradról, a kárpátaljai Péterfalváról, a felvidéki Alistálról érkező hangszeres növendékek és tanáraik kamaraórákon és közös zenéléseken vesznek részt, de közös produkcióra is sor kerül majd, bevonva néhány kapolcsi, pécsi, tapolcai fiatalt is.
A program zenei vezetője Hoppál Mihály zeneszerző és hangszeres művész. A Kapolcska minden programja nyilvános és ingyenes.

Támogatók és együttműködők: NKA, EMET, Kapolcsi Önkormányat, katolikus és evangélikus egyházközségek, Diabelli Alapítvány, Koral Üzletház-Tapolca