Augusztusban startol a II. Balatoni Filmzene Fesztivál

Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek.

A fesztivál mottója idén is „Ahol a képzelet és a zene találkozik”, az exkluzív helyszínt mindkét esti koncerthez a Balatonalmádi XVIII. századi jezsuita épületegyütteséhez tartozó Kerényi Imre Kult Magtár szolgáltatja. A fesztivál első napján, augusztus 9-én pénteken a Fool Moon együttes Vocal Recall című filmes acapella-estjét és a Hot Jazz Band koncertjét hallgathatják meg a filmek és a zene szerelmesei. Az acapella-formáció tagjai saját gyermekkoruk kedvenc filmjeinek zenéi által idézik meg a 80-as-90-es évek legnagyobb filmsikereit, mint a Neverending Story, a Koktél, a Flashdance vagy a Bud Spencer-Terence Hill filmek betétdalai, míg az esti koncert a big bandtől megszokott módon a békebeli magyar filmek játékos és lélekkel teli hangulatát – Meseautó, Mindig az a perc, Halló Irén, Mézga Géza – hozza el Balatonalmádiba.

10-én szombaton Kalmus Felícián csellóművész új, Moovienight című műsorában filmtörténeti klasszikusokat dolgoz fel a Casablancától egészen a legújabb James Bond film betétdaláig. Ugyanezen a napon az óbudai Danubia Zenekar fellépésén a legmonumentálisabb film-viláslágerek – mint az Egy asszony illata, a Star Treck főcímdala, a Macskajaj zenéje, vagy a Volt egyszer egy vadnyugat főtémája szólalnak meg szimfonikus hangszerelésben.

11-én vasárnap Alpár Balázs zeneszerző együttese, a Fugato Orchestra betekintést kínál a nézőknek a filmes kulisszák mögé. Zenekaruk interaktív estjén eljátssza és megmutatja, hogyan illeszkedik a zene a filmes miliőbe, hogyan képes érzelmeket közvetíteni, képviselni vagy felnagyítani a film által keltett hatást. A kamarazenekari formáció ismert filmes dallamokból és Alpár Balázs saját szerzeményeiből válogat. A fesztivál záróeseménye a jövőre 30 éves Isis Big Band Showtime című koncert-show-ja lesz, akik olyan ikonikus előadók film-betétdalait adják elő, mint Tina Turner, Elton John, Michael Buble, Natalie Cole, Adele, Stevie Wonder, a Guns ’N’ Roses, az Aerosmith vagy éppen Loui Armstrong.

Mindhárom napon lesz filmes utcazene: az Erzsébet Ligetben és a Pannónia Kulturális Központ előtti téren Balatonfüred Városi Koncert Fúvószenekara, a Zalai Balaton-part Koncertfúvószenekar és a Pomázi Tűzoltózenekar idéz meg filmes slágereket a kedvcsináló ingyenes szabadtéri koncerteken.

Jegyvásárlás: tixa.hu.

További információt a Balatoni Filmzene Fesztivál Facebook oldalán és weboldalán, a filmzenefesztival.hu-n találnak.