Pölöskei Gáborné: oktatók, igazgatók nélkül nincs új szakképzés

Nem lehetett volna megvalósítani a szakképzési rendszer négy évvel ezelőtt indult átalakítását, ha nincsenek mögötte az intézmények oktatói, igazgatói - fogalmazta meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Zalaegerszegen.

Pölöskei Gáborné a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSZC) Deák Ferenc Technikumának épületenergetikai korszerűsítését követő átadásán beszélt arról, hogy a szakképzési rendszer átalakításához szükség volt az abban résztvevők megnyerésére, nélkülük az eredményes átalakítás nem mehetett volna végbe. A lehetőségeket segítette az oktatók magas béremelése és a folyamatos továbbképzése is.

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az átalakítást nem lehetett volna megvalósítani a vállalatok nélkül sem, hiszen az innovatív, kreatív cégeknek olyan tanulók, dolgozók kellenek, akik maguk is nyitottak az újra. A környezet, a technológia olyan gyorsan változik, hogy hiába vannak jó iskolák, a vállalatok nélkül nem lehetne lépést tartani a fejlődéssel.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy az oktatási intézmények korszerűsítésére ugyancsak szükség van, és ennek megvalósítása az önkormányzatok mint gazdák együttműködése nélkül szintén nem valósítható meg. Zalaegerszeg nagyon jó példája ennek, de nem mindenhol ilyen partnerek az önkormányzatok.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy bár 2013 óta valóban nem az önkormányzatok a fenntartói az iskoláknak, de Zalaegerszegen továbbra is magukénak érzik ezeket, és kiváló a kapcsolat egymással. Ezért is indították el tíz évvel ezelőtt azt a programot, amelynek során vállalták minden oktatási-nevelési intézmény korszerűsítését, így mára már alig maradt olyan épület, amelyet ne újítottak volna fel.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) azt emelte ki, hogy a szakképzést a kormányzat kiemelten kezeli. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi 3,7 millió ember helyett ma már 4,8 milliónak van állása Magyarországon.

Szabó Károly, a ZSZC kancellárja elmondta: mintegy 850 millió forint értékű, a Deák mellett a Széchenyi technikumot is érintő energetikai korszerűsítés fejeződött be. A két, több mint 50 éve épült intézménynél összesen 4000 négyzetméter homlokzati és 4200 négyzetméter tetőszigetelés készült el, 266 nyílászárót cseréltek ki, új kazánokat helyeztek üzembe, amivel nemcsak évente 400 tonnával csökken a két iskola szén-dioxid-kibocsátása, de jelentős energiamegtakarítást is elérnek.

Hozzátette, hogy a Deák technikumban tanulók száma egyre nő, az utóbbi években 50 százalékkal bővült a beiskolázások száma. Az intézmény 80 vállalati partnerrel működik együtt a duális oktatás keretében.