Nemzetközi szemléken díjazott filmeket is vetítenek a Primanima fesztiválon

A Berlinálén, Cannes-ban és Annecyban vetített animációkat is lehet majd látni a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon, amelyet október 11. és 14. között rendeznek meg Budaörsön.

A 11. alkalommal megszervezett seregszemlén filmválogatásokkal, diák-, vizsga- és diplomafilmekkel, szerzői rövidfilmekkel, szakmai programokkal és egy premier előtti mozifilmmel is találkozhatnak az érdeklődők - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Mesterek versenyprogramban olyan rövidfilmesek legújabb munkáit mutatják be, akik már túlvannak első rendezésükön. Ebben a szekcióban vetítik többek között Lucija Mrzljak és Morten Tsinakov észt-horvát koprodukcióban készült Eeva című filmjét, amelyet idei berlini bemutatója után Annecyban, Zágrábban és Ottawában is díjaztak. Itt lesz látható továbbá Joseph Pierce Skála (Scale) című novellaadaptációja is, amely egy drogfüggő értelmiségi apa hallucinációiba enged bepillantást. A válogatásban továbbá az észt Kaspar Jancis Antipolisz című bábfilmje, valamint Georges Schwizgebel Egy képről... egy másikra című legújabb festményanimációja kapott helyet, a magyar rendezőket pedig Erdélyi Judit, valamint a Lengyelországban élő Ducki Tomek képviseli egy-egy új filmmel.

A fesztivál fő programja a Fiatal rendezők versenye, amelyben számos magyar alkotást vetítenek. Köztük Erhardt Domonkos Berlinálén díjazott, Szemem sarka című diplomafilmjét, valamint a cannes-i Arany Pálma-díjas és Szarajevóban is díjazott 27 című filmet, amely Buda Flóra Anna rendező munkája. Hegyi Olivér legújabb, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) a legjobb rövidfilm díjával elismert elsőfilmje, A szív kertje is látható lesz a szekcióban.

A francia, amerikai, cseh és lengyel filmeket felvonultató nemzetközi mezőnyt mások mellett a belga Levi Stoops Drijf című rövidfilmje, valamint a finn Heta Jaalinoja Nun or Never! című kisfilmje gazdagítja.

Idén egy új versenyprogram, a Sziluettek is bemutatkozik, amelyben kísérleti, provokatív és rendhagyó animációs rövidfilmeket lehet majd megtekinteni. A program hat különböző tematikus blokkjában a szokatlan és újszerű animációs technikával készített alkotások mellett olyan témákkal találkozhatnak a nézők, mint a társadalmi együttélés, a családi kötődések, az ökológiai rémálmok vagy a szexpozitivitás.

A gyerekeknek szóló vetítéseken Buzási Gyopár Szorít a ház című, kollázstechnikával készített rövidfilmje mellett többek között francia, német és orosz rendezők mesefilmjei kaptak helyet. A kamaszokat célzó PrimaTeen programba válogatott filmek pedig a középiskolás korosztályt érintő olyan fontos témákat feszegetik, mint a testkép, a párkapcsolatok, a bullying vagy a gyász.

A versenyeken kívüli panorámaprogramokban klasszikus és kortárs filmekkel egyaránt találkozhatnak a nézők. A Metropolitan Egyetem animációs tanszékén az elmúlt években készült diplomafilmekből álló válogatás mellett a Szakítsd át a horizontot! című retrospektív vetítésen kollázsanimációs technikával készült magyar rövidfilmekből lesz látható egy válogatás. Ebben Kovásznai György és Reisenbüchler Sándor egy-egy filmje mellett a Szabó Sarolta és Bánóczki Tibor rendezőpáros Hódítók című rövidfilmje is helyet kapott, valamint Molnár Jacqueline könyvillusztrátor 2002-ben készített festői animációs naplófilmje, a Pirosvirágú narancskék is.

A mozifilmek között Visky Ábel Mesék a zárkából című dokumentumfilmje a börtönben raboskodó apák és gyermekeik kapcsolatát meséli el, amelynek vetítése után a rendezővel és Kürti István operatőrrel lesz beszélgetés. Emellett a Primanimán lesz látható Magyarországon először a Tomi, Polli és a Varázsfény című, hagyományos technikával készített bábfilm, amelynek alkotói a vetítést követő közönségtalálkozón mesélnek a bábfilm készítésének kulisszatitkairól.

A Primanima Academy a szakmai fórumoknak ad majd helyet, ahol A stop-motion rejtelmei címmel mesterkurzust tart az angol Joseph Wallace bábfilmrendező, valamint Alexander Gratzer osztrák filmrendező is, A tévedés öröme címmel. Az angol nyelvű mesterkurzusok mellett a Tanítani haszontalan, kivéve ha felesleges (?) című magyar nyelvű kerekasztal-beszélgetésen a gyerekek vizuális neveléséről lesz szó szülői, pedagógusi és alkotói nézőpontból.

A filmszemléhez kapcsolódik Láng Orsolya író, grafikusművész, filmrendező Idővonal című kiállítása, valamint, Molnár Jacqueline grafikusművész illusztrátor, animációs filmrendező könyvillusztrációiból, karanténnaplójából összeálló tárlata, és szintén Molnár Jacqueline B terv sorozat című bemutatója, amelyen társadalmi felhívásokból álló képeiből válogatott anyagát lehet majd látni a budaörsi BABtérben.

A budaörsi Majorban Irány Callamiou & DadaÖrs címen egy nemzetközi workshop ciprusi, izraeli, olasz és magyar alkotói mutatják be közös munkáikat, valamint megrendezik a Primanima Market dizájnvásárt is, ahol kortárs képzőművészek termékei közül válogathat a közönség.

A vetítések a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Térben (BABtér), valamint a Jókai Mór Művelődési Központban (JMMK) lesznek.