Csaknem negyven program a Szekszárdi Szüreti Napokon

Csaknem negyven program, koncertek, kiállítások, színházi előadások, borudvar várja a közönséget szeptember 14. és 17. között az idei Szekszárdi Szüreti Napokon, a tolnai megyeszékhely legnagyobb kulturális, bor- és gasztronómiai fesztiválján.

Berlinger Attila, a rendező Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója a programot ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a Béla király téren 39 színpadi produkciót láthat a közönség. Ott épül fel a borudvar, ahol 15 pavilonban 28 szekszárdi, két tolnai borvidéki pincészet és két pálinkaház borait, párlatait kóstolhatják meg a vendégek, az ízek utcájában öt szekszárdi étterem kínál ételeket.

Hozzátette, a fesztivált megelőző két napon is lesznek programok: kedden Egy fürt Szekszárd címmel alkotóművészeti kiállítás nyílik a kulturális központban, szerdán a Fitos Dezső Társulat lép fel a cigány mesterségeket bemutató, Taven Baxtale című táncszínházi előadásával. Csütörtökön - a fesztivál történetében már hagyományosan - A szeretet lángja címmel "mássággal és segítséggel élők" lépnek színpadra.

Az esemény négy napja alatt a Béla király téren mások mellett koncertet ad a Group'n'Swing, a manouche swinget játszó Cannaro, a Budapest Jazz Orchestra, a Cimbaliband, a Bogyiszlói zenekar, Kovács Kati, valamint a hip-hopot és funkyt képviselő Origamies. A piactéri színpadon többek között a Takács Tamás Blues Band, a Pokolgép revival Totális Metál, valamint ByeAlex és a Slepp játszik.

Az egyik leglátványosabb program a szombati szüreti menet lesz Szekszárd belvárosában, a felvonuláson több százan, néptáncosok, civil szervezetek tagjai vonulnak fel óriásbábok, fogatok kíséretében.

A kulturális központ igazgatója megemlítette, hogy szeptember 15-én a fesztivál kísérő rendezvénye lesz a Kerékpárosbarát Szekszárd elnevezésű program, amely Mystery Gang koncerttel zárul, másnap pedig keselyűsi kerékpártúrával folytatódik. Szintén a szüreti napokhoz csatlakozik a LapáTolna Fröccstúra a tolnai Holt-Dunán, a hat kilométeres sárkányhajó-utazás állomásain a résztvevők szekszárdi borokat kóstolhatnak.