Élesen kikelt Richard Dreyfuss az Oscar-díjhoz kapcsolt előírások ellen

Hangosan bírálta az Oscar-díj elnyerésének feltételéül szabott új "diverzitás és inkluzivitás" szabályokat az ismert színész Richard Dreyfuss.

A színművész az amerikai közszolgálati televíziónak, a PBS-nek adott, pénteken sugárzott interjúban kifejtette, hogy a filmipar művészet, amellett, hogy persze üzlet és pénzt hoz. Neki pedig, mint művésznek senki ne írja elő azt, hogy be kell hódolnia a moralitás épp uralkodó eszméje előtt.

Richard Dreyfuss, aki többi között a Cápa, és a Harmadik típusú találkozások főszereplőjeként szerzett világhírt, kijelentette, hogy az Amerikai Filmakadémia által hozott előírások elfojtják a kreativitást és kiölik a kockázatot. Úgy vélte, nem lehet szabályokkal előírni azt, hogy "ne kockáztassuk bizonyos emberek érzéseinek megsértését". Hozzátette, hogy véleménye szerint a társadalom egyetlen csoportja sem részesülhet különleges eljárásban. "Hagyni kell, hogy az élet, élet legyen" - fogalmazott a színész.

A filmkészítők számára sokszínűséget és befogadást előíró iránymutatást Richard Dreyfuss apáskodónak és meggondolatlannak nevezte, ami az embereket gyereknek tekinti, és amitől neki, művészként "hánynia kell".

Az Oscar-díjat odaítélő Amerikai Filmakadémia 2024-től érvényes iránymutatása szerint a jövőben csak olyan alkotás nyerheti el a legjobb filmért járó elismerést, amelynek színészi gárdájában, vagy stábjában bizonyos arányban szerepet kapnak alulreprezentált faji és etnikai csoportok.