KINCS: a kisgyermekes nők 96 százaléka végez otthon láthatatlan munkát

A kisgyermekes nők 96 százaléka végez otthon láthatatlan munkát, csaknem felük (46 százalék) hetente több mint 10 órát - derül ki az Egészséges és Harmonikus Családokért Alapítvány (EHCSA) és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásából, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

A láthatatlan munka világnapja alkalmából közzétett, tavaly decemberben készült kutatásban 18-49 éves anyákat kérdeztek.

A válaszokból kiderült, hogy az anyák többsége (62 százalék) hallott már arról, hogy a fizetett munka mellett van fizetetlen, úgynevezett láthatatlan munka, és nagy többségük (81 százalék) ismeri a fogalom jelentését is.

A felmérés megállapította: a ház körüli feladatok kapcsán a legtöbben kapnak segítséget felnőtt korú családtagjaiktól, különösen a házasságban élők számíthatnak a párjukra, de a nagyszülők és a nagyobb gyermekek is gyakran bekapcsolódnak a láthatatlan munka végzésébe. Az eredmények azt mutatják, hogy a házastársak 95 százaléka besegít az otthoni teendők elvégzésébe, ennek ellenére a megkérdezett nők csupán egyötöde érzi úgy, hogy arányosan oszlanak meg a feladatok. A nagy többségük (79 százalék) úgy gondolja, hogy a nőkre több teendő hárul, mint a férfiakra. A válaszadók elmondása alapján fizetett segítséget az anyák egyötöde vesz igénybe.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a nagycsaládos édesanyák több segítséget kapnak párjuktól, valamint gyermekeiktől is. A megkérdezettek egyharmada gyakran, 57 százalékuk csak ritkán érzi megterhelőnek az otthoni teendők elvégzését, ugyanakkor minden tizedik anya kifejezetten örömét leli bennük. A kutatásban részt vevő minden második nő (51 százalék) úgy érzi, hogy a láthatatlan munkáját megbecsülik a családban, közel harmaduk (29 százalék) viszont nem ezt tapasztalja.

A közleményben kitértek arra is, hogy a láthatatlan munka mértéke nemzetgazdasági szinten is jelentős, ha beleszámítanánk a GDP-be, az csaknem 25 százalékkal lenne magasabb.

Legfrissebb