Magyar krimik és thrillerek ingyenesen a Filmión

Csütörtöktől vasárnap estig ingyenesen lehet megnézni a Kicsi, de nagyon erős, a Túsztörténet, a Céllövölde, a Budapest noir és a Patthelyzet című magyar filmeket a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, a Filmión.

"A korszakos magyar alkotások a krimi, thriller és film noir műfajok legjobb hagyományait elevenítik fel, emlékezetes színészi alakításokkal, kiváló kikapcsolódást ígérve a borongós őszi estékre" - áll a Nemzeti Filmintézet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, a magyar filmeket és klasszikusokat felvonultató Filmio számos kiváló bűnügyi filmet tartalmaz kínálatában, amelyek közül öt alkotás ingyenesen tekinthető meg november 17. és 20. között.

A Kicsi, de nagyon erős, a Túsztörténet és a Céllövölde a rendszerváltás idején készült drámák, a Kondor Vilmos-regény alapján készült Budapest noir az 1930-as években játszódó krimi, a Patthelyzet pedig bankrablós thriller Szabó Erika és Kálloy-Molnár Péter főszereplésével.

A Kicsi, de nagyon erős (1989) története szerint Bogár Pál képes bárhova betörni anélkül, hogy nyomot hagyna, családja megélhetése érdekében ezért a vizsgálati fogságból való szabadulását követően is folytatja bűnöző életmódját, álcaként pedig egy kohóban vállal munkát. Grunwalksy Ferenc filmje, bár a rendszerváltás idején játszódik, időtlen alkotás a bűnről és az oda vezető útról. A főbb szerepeket Gáspár Sándor, Bán János, Csere Ágnes, Mucsi Zoltán és Blaskó Péter alakítják.

A Túsztörténet (1989), Gazdag Gyula filmje egy 1973-ban megtörtént túszdráma megrendítő feldolgozása a Kádár-korszak kilátástalanságáról. Egy határ menti kisvárosban két kamasz fiú lopott fegyverrel túszul ejt tizennyolc lányt a kollégiumban, hogy így csikarjanak ki nyugati útlevelet a hatóságoktól, amelyet magas beosztású apjuk miatt nem kaphattak meg.

A Céllövölde (1990), Sopsits Árpád megtörtént eseményeken alapuló drámája egy gyilkosság előzményeit mutatja be hallgatag kamasz főhőse történetén keresztül, akit gyermekkorában traumaként ért, amikor apja eladta a család céllövöldéjét. A lélektani bűnfilmben a nyomozót Nagy Feró alakítja, az apát és az anyát pedig Kovács Lajos és Monori Lili. A Lengyel Zoltán és Danyi Judit szereplésével készült film elnyerte a külföldi kritikusok díját a Magyar Filmszemlén, majd meghívást kapott Cannes-ba és csaknem 60 nemzetközi fesztiválra is.

A Budapest noir (2017) 1936-ban Budapesten játszódik, brutálisan meggyilkolt fiatal lány holttestére bukkannak az utcán, a rendőrség azonban gyanúsan hamar lezárja az ügyet, amit így a kiábrándult bűnügyi újságíró, Gordon Zsigmond próbál meg felgöngyölíteni. Gárdos Éva filmje sötét krimi Kondor Vilmos borzongató sikerregénye alapján Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka főszereplésével.

A Patthelyzet (2020) című filmben egy kisvárosi bankfiók átlagosnak kinéző napját fegyveres rabló zavarja meg, a pánikhelyzetben pedig az összes ajtó bezárul. Az épületben ragadt emberek a fegyveres bűnöző társaságában próbálják megoldani a szokatlan helyzetet, miközben kiderül, hogy a szálak összeérnek.

A Nemzeti Filmintézet által indított Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: kiváló minőségben, felújítva érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is - írják a közleményben, hozzátéve, hogy a kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg már mintegy 600 magyar film közül válogathat a közönség a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.