K&H: csökkent a hitellel rendelkező fiatalok száma

  • trend
  • 2022.07.20
    02:24
  • MTI
Csökkent a hitellel rendelkező fiatalok száma Magyarországon a K&H Bank ifjúsági indexéhez készült idei reprezentatív felmérése alapján - közölte a bank az MTI-vel.

A felmérés tanúsága szerint a bankoló fiatalok 11 százaléka rendelkezik valamilyen hitellel, egy éve ez az arány még 16 százalék volt.

Annak ellenére, hogy a legtöbb fiatalnak (97 százalék) van banki kapcsolata, tehát rendelkezik bankkártyával és bankszámlával, a hitelfelvételi kedv visszafogott - írták.
Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője a közlemény szerint elmondta: "az éves szintű csökkenésben az emelkedő kamatok, valamint a bizonytalanabbá váló gazdasági környezet és a megugró infláció is szerepet játszhat".

A felmérésből kiderült, hogy a kölcsönnel rendelkező (19 és 29 év közötti) fiatalok körében a személyi és lakáshitelek a legelterjedtebbek. A hitel törlesztése 28 százalékuknak nem jelent gondot, 51 százalékuknak kisebb nehézséget jelent, 21 százalékuk pedig azt mondta, komoly megerőltetés számukra a havi részlet kifizetése.

A felmérés alapján a hitellel rendelkező fiatalok 51 százaléka rendelkezik személyi hitellel, 46 százalékuk pedig lakáshitellel. Folyószámlához kötött hitelkerete az érintettek 22 százalékának van. Áruvásárlási kölcsönt 36 százalékuk törleszt, a diákhitel aránya mindössze 14 százalékos.

A közlemény szerint kulcsfontosságú a pénzügyi tudatosság, hiszen fel kell mérni, hogy valóban szükség van-e hitelre. A másik fontos tényező az, hogy csak akkor szabad hitelfelvételt elindítani, ha valaki hosszú távon biztosan képes fizetni a törlesztőrészleteket.