A Sydney-i Filmfesztiválra is meghívták a Szelíd című filmet

Csuja László és Nemes Anna rendezőpáros Szelíd című "testmelodrámája" szerepel a szerdán megkezdődött Sydney-i Filmfesztiválon is - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet az MTI-t.

A közlemény szerint a június 19-ig tartó rangos nemzetközi eseményen a Csonka Eszter testépítő világbajnok főszereplésével készült magyar-német drámát olyan kiemelkedő alkotások között vetítik, mint az idei cannes-i fesztiválon Arany Pálmával díjazott A szomorúság háromszöge vagy a Grand Prix-t elnyerő Stars at Noon.

A Szelíd egy női testépítőről szól, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival, a találkozás pedig mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A magyar-német koprodukcióban, az NFI támogatásával megvalósult filmet az elmúlt hetekben Amerikában és Németországban is díjazták. Januárban mutatták be a világ egyik legnagyobb presztízsű filmes eseményén, az amerikai Sundance Filmfesztiválon, ahol első magyar játékfilmként szerepelt a versenyprogramban. Áprilisban elnyerte a legjobb közép-európai film díját a Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon, a németországi GoEast filmmustrán pedig a legjobb rendezőnek járó elismerést ítélte a szakmai zsűri Csuja Lászlónak és Nemes Annának.

A film producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film). Az operatőr Nagy Zágon, a látványtervező Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli volt.

A Szelíd jelenleg is műsoron szerepel több hazai művészmoziban - áll a közleményben.