A Műegyetem ad otthon az európai egyetemek találkozójának

A kontinens egyik legnagyobb nemzetközi felsőoktatási rendezvényének ad otthont az idén 240 éves Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a péntekig tartó találkozón napirenden szerepel az orosz-ukrán háború is.

A Műegyetem az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a European University Association az európai egyetemek legkiterjedtebb érdekképviseleti szervezete, amelynek 48 országból több mint 850 felsőoktatási intézmény a tagja.

A BME-n tartandó rendezvényre megközelítőleg 400 regisztrált vendég, köztük 72 rektor és 96 rektorhelyettes érkezett.

A konferencián külön szekció foglalkozik az orosz-ukrán háborúval és akadémiai következményeivel, a kárt szenvedettek és az otthonukat elhagyni kényszerülő oktatók és hallgatók támogatásával.

Az előadások, plenáris ülések és szakmai konzultációk fókuszában emellett az egyetemi autonómia, a kollektív gondolkodás, a tudás és a felsőoktatás szabadságának témái állnak. A küldöttek megvitatják, hogy Európa egyetemei milyen alapvető értékek alapján szervezzék intézményi munkájukat, stratégiai együttműködéseiket, milyen úton érjék el céljaikat, hogyan tervezzék jövőbeli tudományos együttműködésüket, milyen módon bővítsék partnerkapcsolati hálózataikat és nemzetközi tudományos projektjeiket - ismertették.