ITM-államtitkár: kiegyensúlyozott a munkaerőpiac

A legújabb foglalkoztatási adatok a magyar munkaerőpiac kiegyensúlyozottságát mutatják - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Felidézte, hogy idén január-márciusban 4 millió 674 ezer főt tett ki a dolgozók száma, ami 107 ezer fős növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. Azt is hozzátette: a 4,7 millió körüli foglalkoztatotti létszámot úgy sikerült tartani, hogy a téli hónapokban szezonális jelleggel néhány ágazatban csökkenni szokott a létszám.

Márciusban a foglalkoztatottak száma újra elérte a 4,7 milliót, tehát már tapasztalható az a néhány tízezres növekedés, amely a foglalkoztatottságban jelentkezni szokott az enyhébb időjárás beköszöntével - hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár szerint a kedvező munkaerőpiaci adatok hátterében az áll, hogy a járvány már nem befolyásolja az adatokat, továbbá a kormány munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő programjai sikeresek voltak és a piac önszabályozó szerepe is látszik.

Bodó Sándor örömtelinek nevezte azt, hogy a foglalkoztatottsági ráta 74 százalékra növekedett mára, s ezzel Európában a 4.-5. helyen szerepel az ország. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben ezen a téren sereghajtó volt Magyarország uniós viszonylatban.

A munkanélküliségi ráta az első negyedévben 3,7 százalék, márciusban 3,6 százalék volt - mutatott rá a szakpolitikus.

"Ami a legfontosabb" - fogalmazott -, hogy a regisztrált álláskeresők száma 240 ezer, ami 26 ezres csökkenésnek felel meg a járvány előtti időszak legjobb adataihoz képest.

Beszélt arról is, hogy szinte valamennyi területen növekszik a foglalkoztatottság, nem csak néhány ágazat húzza felfelé a statisztikát. A legjobban teljesítő ágazatokról beszélve kiemelte a műszaki területet, az infokommunikációt, a pénzügyi szektort, a feldolgozóipart és az építőipart.

Jellemzően sokkal nagyobb az átjárás egyes ágazatok között a foglalkoztatásban, mint néhány évvel ezelőtt; ez a járvánnyal is összefügg - mondta Bodó Sándor a televíziós interjúban.