Anyacsak1 címmel színházi fesztivált rendeznek a szülővé válásról

Anyacsak1 címmel egyhetes színházi fesztivált szervez a szülővé válásról április 29. és május 8. között a Jurányi Ház, a Manna Produkció és a Radnóti Színház.

A színházi fesztiválon a gyermekvállalásról (vagy a nem vállalásról), a szülésről, a szülővé válásról, a gyermekvesztés tragédiájáról, mítoszokról, örökbefogadásról, új utakról lesz szó tabuk nélkül - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A fesztivál alatt színházi produkciók, szakmai fórumok, baba-mama találkozók, terápiás felolvasószínházi előadások, konferenciák, könyvbemutatók, közönségtalálkozók várják az érdeklődőket.

A nyitónapon találkozási lehetőséget kínálnak független bábákkal, akikkel az otthonszülés témájáról lehet kötetlenül beszélgetni a Jurányi Laborban, majd 17 órától a Tünet Együttes Burok című előadása látható. A produkcióban résztvevő négy táncosnő a saját szüléstörténetéből és testemlékeiből, traumatikus és euforikus élményéből dolgozik. Az előadással egy időben a Radnóti Tesla Laborban a születésről és halálról, anyákról és gyerekekről, férfiakról és nőkről szóló Anyajegy című produkció várja a közönséget.

Április 30-án 15 órakor Michel Odent Mit tesz az orvostudomány az emberiséggel? című könyve magyar kiadásának könyvbemutatójára várják az érdeklődőket, majd Péterfy-Novák Éva Egyasszony című darabja látható Tenki Réka előadásában a Jurányi Házban.

A fesztivál keretében a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban babahordozási workshopon vehetnek részt az érdeklődők, a 3K - Kaszásdűlői Kulturális Központ és a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér szervezésében Tordai Teri és Horváth Lili előadásában A nőkből is megárt. címmel egy anya-lánya történetet ismerhetnek meg a nézők.

A fesztivál programjában szerepel a Hidden mom című produkció, amelynek alkotói az anyaságot övező társadalmi sztereotípiáikat a saját tapasztalataikkal összevetve művészi eszközökkel újszerű, komplex megvilágításba helyezik.

Mint a közleményben áll, Lengyel Tamás Kitolás című apanevelő előadásában szó lesz "a terhesség különböző fázisairól, a magzattelepátiás kommunikációról, a babakocsivásárlás traumáiról, levakarhatatlan nőrokonokról, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatásairól, a játszótér szellemeiről és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos dalok mentálhigiénés következményeiről".

A Mákszem Műhely a családi élet kérdéseit járja körbe, ezúttal az örökbefogadó családok életének egy nagy témáját vizsgálja, Szalontay Tünde színészt és Tompa Andrea írót, színikritikust Sárközi Tünde kérdezi.

Az Anyacsak1 fesztivál az Anya születik! című bemutatóval zárul a Jurányi Házban, az előadás szembenéz az anyaság nehézségeivel, őszintén beszél arról, hogy milyen egy 21. századi anya élete, örömeivel, kudarcaival együtt - áll a közleményben.

Mint kiemelik, a színházi előadások 17 órakor kezdődnek, hogy a kisgyerekes anyáknak is lehetősége legyen a szakmai fórumok után maradni, és még időben hazaérni a fürdetésre. Az előadások után beszélgetések lesznek szakemberekkel, illetve az alkotókkal.

A fesztivál teljes programja a https://juranyihaz.hu/hu/hir/anyacsak1 címen érhető el. Az Anyacsak1 színházi fesztiválra jegyet váltó nézőket egy 50 százalékos kuponnal ajándékozzák meg, amit Schwechtje Mihály Játszótéri idill című hangjátékára használhatnak fel.