ITM: tartósan felülmúlják a foglalkoztatási adatok a vírusválság előtti rekordokat is

Január és február után márciusban is kedvezőbben alakult a regisztrált álláskeresők száma, mint 2010 óta az azonos hónapokban bármikor - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel szombaton.

Azt írták, hogy a baloldali kormányzás végéhez képest közel négyszázezerrel alacsonyabb a legfrissebb mutató.

A jelenlegi 251 ezer főnél tavaly márciusban 52 ezerrel, 2020 harmadik hónapjában pedig 30 ezerrel voltak többen az álláskeresők.

Az elmúlt évtized eleje óta a munkaalapú gazdaság sikeres kiépítésének egyértelmű jeleként egymillió új munkahely létesült Magyarországon, a munkanélküliségi ráta a harmadára zsugorodott - közölte a tárca.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyorsjelentése szerint az előző hónaphoz viszonyítva kismértékben, egy év alatt azonban több mint 17 százalékkal csökkent az állás nélkül lévők száma. Az év harmadik hónapjában még sosem tartottak nyilván az idén márciusinál kevesebb álláskeresőt - jelezte az ITM, hozzátéve: az időjárás enyhülésével beindulnak a télen kieső mezőgazdasági és építőipari munkák, így további bővülés következhet a foglalkoztatásban.

Kiemelték: a rendszerváltás óta nem tapasztalt csúcsot jelent, hogy hosszú hónapok óta mintegy 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon. A munkanélküliek aránya az uniós átlag felét teszi ki és a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. "A Gyurcsány-vezette baloldal azt a rossz, elhibázott gazdaságpolitikát hozná vissza, amivel tönkretették a gazdaságot, tömegeket kényszerítettek munkanélküliségbe" - jegyezték meg.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a tárca közleményében kiemelte: a hazai foglalkoztatási ráta a 2010-es 56 százalékról óriási ugrással 74 százalékra nőtt, tavaly nyár óta ezen a korábban példátlanul magas szinten alakul. Kimagaslóan teljesítenek a tudásalapú szektorok, a nemzetgazdasági ágak közül az informatikában volt a leggyorsabb ütemű a bővülés, de a tudományos tevékenység is a szűk élmezőnybe tartozik. Hozzátette, hogy 2021 végén negyedéves alapon Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás az uniós tagállamok közül. "A magyar emberekkel közösen kivívott eredményekre építve változatlan célunk a teljes foglalkoztatás elérése" - fogalmazott az államtitkár.