Közel 20 százalékos bővülést vár idén a PROGmasters programozóiskola

A tavalyinál közel 20 százalékkal több, mintegy 300 diák végezhet a PROGmasters programozóiskola és IT képzési központ informatikai képzésein az idén a központ vezetői szerint - közölte az iskola az MTI-vel.

A közlemény szerint a várt bővülést arra alapozzák, hogy folyamatos, sőt növekvő az igény az informatikai szakemberekre, miközben a képzésből kikerülő új szakemberek száma jóval elmarad ettől.

Az ITM, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. által elvégzett tavalyi felmérés alapján a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel az idei év végéig. Ehhez képest a felsőoktatásban az alap-, illetve mesterszakokon évente összesen mintegy 4 ezer fő szerez diplomát informatikusként, az elsősorban karrierváltást támogató, úgynevezett bootcamp képzéseken pedig hozzávetőlegesen 1500-an végeztek 2021-ben - írták.

A PROGmasters tapasztalatai szerint a junior pozíciókat tekintve programozókból van a legnagyobb hiány, ugyanakkor a szoftverfejlesztők mellett többek között az üzleti folyamatokat automatizáló szakemberek és az adattárház-szakértők, továbbá a kezdő alkalmazás-üzemeltetők, valamint a tesztelők is keresettek Magyarországon.

Az idei végzőseik közül 154-en szoftverfejlesztő, 81-en manuális tesztelő képesítést szerezhetnek, míg 65-en alkalmazás-üzemeltetőként kezdhetnek majd új karriert - tették hozzá.

Az informatikusok iránti jelentős kereslet, a folyamatosan növekvő iparági bérek és a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt, a bootcampek diákjainak száma idén harmadával, összesen kétezer főre bővülhet. Ez annak is köszönhető, hogy a cégek egyre gyakrabban hajlandóak finanszírozni leendő munkavállalóik képzésének költségeit is - hangsúlyozták.

Tájékoztatásuk szerint ez utóbbi teszi lehetővé, hogy teljesen díjmentes képzéseket is tudnak indítani. A PROGmasters például tavaly év végén hirdette meg ilyen rendszerű alkalmazás-üzemeltető képzését, idén márciustól pedig egy ugyancsak ingyenes, 8 hetes manuális tesztelő tanfolyamot indít. Az álláslehetőséget kínáló, ingyenes IT képzésre február 1-jéig bárki jelentkezhet, akár felhasználói szintű informatikai ismeretekkel és középszintű német nyelvtudással. A végzettek a PROGmasters partnercégeinél kaphatnak állást minimum bruttó 400 ezer forintos kezdő fizetésért.

A 2016-ban alapított PROGmasters tanfolyamait az elmúlt években több százan végezték el, és az iskola az állásgarantált képzésein résztvevők 96 százalékát elhelyezte informatikusként a partnercégeinél.

A PROGmasters márkatulajdonosa, a QTC Kft. 2019-ben 159,1 millió, 2020-ban - 155 százalékos növekedéssel - 405,6 millió forint árbevételt ért el. Ezzel párhuzamosan a cég adózott eredménye a 2019-es 50 millió forintról több mint négyszeresére, 205 millió forintra bővült 2020-ban.