A felsőoktatási képzéseket fejlesztő komplex program zárult le Szegeden

Lezárult a dél-alföldi régió felsőoktatási képzéseinek infrastrukturális, tudományos, módszertani, technológiai korszerűsítése és a diplomások számának növelése érdekében uniós támogatással indított négyéves program a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) és a Gál Ferenc Egyetemen - tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint a projekt megvalósítására a két intézmény konzorciuma 3,675 milliárd forint támogatás nyert el.

A program során kiemelt képzési területeken - orvosi, egészségügyi, matematikai, természettudományi, mérnöki, informatikai, gazdaságtudományi, agrár- és a pedagógusképzés - valósultak meg intézményi fejlesztések, amelyek révén a frissen végzett hallgatók hatékonyabban képesek reagálni a munkaerőpiaci kihívásokra és a nemzetközi versenyre.

A tanulást támogató komplex megoldásokkal bővítették az SZTE diplomaszerzést segítő szolgáltatásait, ami hozzájárul a lemorzsolódást csökkentéséhez. A gazdasági és munkaerőpiaci igényeknek megfelelően alakítottak át egyes képzéseket, tanterveket. Mindkét egyetem jelentős eredményeket ért el a digitális tananyagok fejlesztésében, az online oktatási formák erősítésében.

Az SZTE bővítette a külföldi hallgatók és oktatók részére nyújtott szolgáltatásokat, a többi között elindította angol nyelvű honlapját, rendezvényeket és mentorálási programokat szerveztek a diákoknak. A kezdeményezés lényeges eleme volt közös képzési programok indítása és az együttműködés erősítése Kárpát-medencei felsőoktatási intézményekkel.

Annak érdekében, hogy a rendszeres testmozgás a hallgatók mindennapjainak része legyen, bővítették az egyetemi sportszolgáltatásokat is.

A projekt részeként tovább bővült az oktatói és kutatói teljesítménymérés és -értékelés rendszere az SZTE-n - áll a közleményben.