Konferenciát tartottak az Óbudai Egyetemen az önkéntességről

Konferencián értékelték az önkéntesség témájában indított projekt eredményeit az Óbudai Egyetemen csütörtökön. Az intézmény közölte, hogy az egyetem Keleti Károly gazdasági karán önkéntes segítségre is tanítják a hallgatókat.

Az önkéntesség oktatására az teremtett lehetőséget, hogy az Óbudai Egyetem, a magyarországi felsőoktatási intézmények közül egyedüliként, bekapcsolódott egy nemzetközi, úgynevezett BEESE pro bono projektbe - írták a közleményben.

A projekt célja, hogy a résztvevő intézmények szaktudásukkal támogassák az önkéntes szervezeteket, alapítványokat - tudatták.

A résztvevők módszertani tanácsokat adnak a kis és a közepes nonprofit szervezeteknek egy olyan világ felépítésére, ahol "mindenki együttműködik a közjó érdekében, a mindenhol felmerülő társadalmi kihívások leküzdésében" - fogalmazott az intézmény.

A három évvel ezelőtt indított akció zárórendezvényeként tartott konferencián az egyetem oktatói, hallgatói és a programban résztvevő magyar vállalatok, szervezetek vezetői vettek részt.

Garai-Fodor Mónika kari dékán bejelentette: tervezik, hogy az önkéntesség szabadon válaszható, kreditpontokat adó tantárgy legyen.

Elhangzott, hogy a programban egy madridi, egy portói és egy bolgár egyetem, valamint egy-egy önkéntes szervezet is részt vett ezekből az országokból. Hozzájuk kapcsolódott a francia Pro Bono Lab. Magyar részről az egyetem és az Önkéntes Központ Alapítvány voltak a részvevők.

A fiatalok körében végzett, a témához kapcsolódó kutatások eredményei szerint az egyetemi hallgatók 40 százaléka vett már részt önkéntes tevékenységben, és csak 18 százalék azok aránya, akiket ez nem érdekel.

Garai-Fodor Mónika egy reprezentatív kutatást ismertetett, amelynek keretében 840 olyan fiatalt kérdeztek meg, aki 1995 és 2000 között született.

Azt vizsgálták, hogy milyen értékrenddel jellemezhetők az önkéntesség iránt érdeklődő fiatalok. A kutatás eredményeként kimutatták, hogy az értékrend és az önkéntes programban való részvétel motivációja összefügg. Arra is fény derült, hogy az önkéntesség iránti motiválatlanság nem a fiatalok szociális érzékenységének hiányával magyarázható.

A kutatás öt egymástól jól elkülönülő célcsoportot definiált: a "tenni akaró, elismerésre vágyók" körét, a "szociálisan érzékenyek" körét, az "erős öntudatú, rugalmatlan" csoportot, a "kalandor hedonista" csoportot és a "preferencia nélküliek" körét, akiknek még kialakulóban van az értékrendszere, sok esetben ennek következményeként könnyen befolyásolhatók.

Legfrissebb