Múzeumok Őszi Fesztiválja - November elejéig várják a látogatókat Bács-Kiskun megyében

Kerékpáros és lovas túrák, várostörténeti séták, filmvetítések, előadások, nyomozós játék és régészeti feltárást bemutató utazó múzeum is szerepel a november elejéig zajló Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai között Bács-Kiskun megyében.

A Viski Károly Múzeum Útmenti keresztek Kalocsán címmel kerékpáros túrát hirdet október 16-ára, amelynek keretében felkeresik a város szakrális emlékeit. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Nyomozásra invitálják a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyének munkatársai azokat, akik szeretik a történelmet és szeretnék jobban megismerni a várost játékos feladatokon, zenés rejtvényeken, titkok leleplezésein keresztül, hogy a végén elnyerjék a Kecskemét város tiszteletbeli csendőre címet. Várkonyi Éva kommunikációs munkatárs elmondta: a nyomozásra 4-5 tagú csapatokat várnak. A múzeumpedagógusok Amiről a leletek mesélnek. címmel "régészeti feltárást" tartanak egy-egy óvoda vagy iskola homokozójában. A gyermekek valódinak tűnő csontokat, cserépedényeket, kőeszközöket áshatnak elő, majd beszélgetnek az előkerült tárgyakról, funkció szerint csoportosítják őket képek segítségével. A programra jelentkezni előzetes időpontegyeztetéssel lehet.

Kiskunmajsán a Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében október 9-én kalandos interaktív várostörténeti sétára várják az érdeklődőket, akik a túrán a Mit üzennek elődeink az elrejtett időkapszulákban? című vetélkedőn is részt vehetnek. Lajkó Gergely néprajzos-muzeológus elmondta: a sétán a történeti múlt színjátszók segítségével játékos formában lesz újraélhető. Október 16-án pedig lovas és kerékpáros túrán fedezhetik fel a résztvevők Kiskunmajsa múltjának emlékeit az Árpád-kortól egészen a 20. század második feléig. Az egyes állomások között lovaskocsin közlekednek, de bárki csatlakozhat a túrához saját kerékpárral, lóval vagy fogattal.

A kiskunmajsai múzeumban október 22-én élőzenés kávéházi hangulatot teremtenek, miközben az 1890-es és az 1900-as évekből származó némafilmeket vetítenek, rövid ismertetőkkel. A korszak hangulatát Klebniczki György zongoraművész zenei kísérete és korhű viseletbe öltözött helyi színjátszók segítségével idézik fel.

A legelő hangjai címmel Nagy Gábor néprajzkutató tart interaktív előadást a kiskunmajsai helytörténeti gyűjteményben november 5-én. A résztvevők megismerkedhetnek a pásztorok zenei kultúrájával, valamint egyedi és ritka hangszerekkel is.