Szombathelyen is képzési központot nyitott a Mathias Corvinus Collegium

Szombathelyen is megkezdte képzéseit a Mathias Corvinus Collegium (MCC) - közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, az MCC kuratóriumának elnöke pénteken a vasi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Orbán Balázs kifejtette: a 25 éves tehetséggondozó intézmény a tervek szerint minden megyeszékhelyen létesít majd képzési központot, a Kárpát-medencében és Nyugat-Európában is, összesen 35 helyen biztosítanak a tehetséges fiataloknak a hagyományos iskolai kereteken túli képzéseket. A tehetséggondozó programokban idén szeptembertől 23 városban - 14 anyaországi és 9 külhoni helyszínen - 3700 diák vesz részt.

Elmondta: Szombathelyen általános iskolásoknak és Vas megyei középiskolásoknak nyújtanak képzéseket, és elindítják a kultúra és a gazdaság folyamatai iránt érdeklődő felnőtteknek közösségépítő programjaikat is. Az előadásokat elismert - nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező - szakértők tartják.

A képzési központnak otthont adó, felújítandó belvárosi patinás épületről Orbán Balázs elmondta: 1913-ban épült, eredetileg is oktatási célokat szolgált, kollégium működött benne, de több mint egy évtizede üresen állt.

A források rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a műemlékvédelmi követelményeknek is megfelelő, teljes körű felújítás kezdődjön, amely egy-két év alatt fejeződhet be. Addig az MCC képzési központja átmeneti helyen, de megfelelő körülmények között működhet - ismertette a kuratóriumi elnök.

Hende Csaba (Fidesz) az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte: az MCC azoknak a fiataloknak kíván segítséget nyújtani, akik ki akarják bontakoztatni tehetségüket. Kitért arra, hogy az MCC Alapítvány és az intézmények hosszú távú működési feltételeit, finanszírozását az Országgyűlés törvényben rögzítette, így a kollégium működése kevésbé kitett a "politika hullámverésének".

László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy az MCC egyik központja Szombathelyen magas színvonalú képzéseket kíván nyújtani. Azt mondta, a tudás Magyarországnak és így Szombathelynek is versenyelőnyt jelent. Jelezte, hogy az önkormányzat kész az együttműködésre az MCC-vel.

Retteginé Böröcz Katalin, a Mathias Corvinus Collegium szombathelyi képzési központjának vezetője elmondta: a fiatal tehetség programba 25 szombathelyi általános iskolás diák kapcsolódott be, nekik többi között robotikával, internet-tudatossággal, természettudományos kísérletekkel kapcsolatos foglalkozásokat tartanak, az élménypedagógiára támaszkodva.

Hozzátette: egy másik programjukban 45 középiskolás diáknak kínálnak e-learning kurzusokat, a szombati képzési napokon pedig gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek a fiatalok több szakterületekről, ami segítheti őket a pályaválasztásban, illetve ösztönözheti a továbbtanulásukat.