Tíz európai nagyjátékfilm versenyez a legjobb látványtervezésért járó díjért

Tíz európai nagyjátékfilm száll versenybe a legjobb látványtervezésért járó díjért az október 12-én kezdődő Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon (ATAFF) Szolnokon.

A filmeket nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri bírálja el, Jean Rabasse francia látványtervező, Peter Webber rendező és Géczy Dávid filmrendező, forgatókönyvíró. A zsűri tagjai a fesztivál ideje alatt mesterkurzusokat is tartanak - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Az 1920-ban játszódó, a Monarchia szétesése utáni Bécset bemutató Hátország című thriller főszereplője a hadifogolytáborból visszatérő Peter Perg (Murathan Muslu), aki a bajtársait tizedelő sorozatgyilkos megtalálásán dolgozik a törvényszéki orvosszakértővel (Liv Lisa Fries).

Edgar Wright zsánerfilmje, az Utolsó éjszaka a Sohóban egy fiatal lány és egy rejtélyes figura hallucinációkkal teli utazásáról szól az 1960-as évek Londonjában. A film főszereplői Thomasin McKenzie és Anya Taylor-Joy, valamint utolsó szerepében látható Diana Rigg.

Mundruczó Kornél Evolúció című filmje a holokauszt traumájának három generáción átívelő hatásáról szól. Három fejezetéből kettő megszakítatlan időben és egyetlen térben játszódó, vágás nélküli - illetve rejtett vágásokkal operáló - hosszú jelenet.

Matteo Garrone rendező komor, felnőtteknek szánt feldolgozást készített a Pinokkióból. Sötét képekből álló alkotása monumetális, szürrealista munka, amely az eredeti könyv történetét felkavaró megközelítésben mutatja be.

Az Istenek völgye egy milliárdos és a Navajo közösség harcáról szól. Lech Majewski sci-fi drámája három egymásba fonódó történetet mutat be, a főszerepben John Malkovich látható.

Fekete komédia is szerepel az elsőfilmes Daria Woszek lengyel rendezőnőtől. A történet főszereplője a menopauza küszöbén álló Mary, aki Szűz Mária-szobrokat gyűjt. A Máriafordulás szürreális látványvilágával száll versenybe.

A szintén elsőfilmes német Michael Venus Rémálom című alkotása a horrorfilmes műfaj elemeit hordozza és kapcsolja össze a hon, a haza és a család fogalmaival. A főszereplőt álmai vezetik el Stainbachba, egy kis faluba

A poszt-apokaliptikus jövőben játszódik Claudio Cupellini új filmje, amelyet Gipi olasz karikaturista azonos nevű képregényéből adaptált. A filmet - amelynek operatőre Pohárnok Gergely - használaton kívüli erőműveknél forgatták és végig barna-sáros színeket használtak. A Fiak földje a jelen helyzetünk nyugtalanító tükrét állítja elénk.

Az idei Oscar-esélyes észt film, Az utolsók igazi lappföldi western, amelyben egy bányatulajdonos kábítószerrel tömi a munkásait, hogy azok megfeledkezzenek a küzdelmes mindennapokról.

Václav Havel ellenzéki korszakáról készült filmet is bemutatnak. Az 1968 és 1989 között játszódó, Slávek Horák rendezte cseh dráma Havel viharos magánéletére fókuszál, bemutatva az igazságért és a jó ügyért vívott harcát is.