Ismét megrendezik a Szeged International Airshow-t

Parádés magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint több mint száz hőlégballon várja az érdeklődőket az egyik legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a szeptember 10-én kezdődő Szeged International Airshow-n, majd a két nappal később induló XXII. FAI Hőlégballon Európa-bajnokságon.

Majó-Petri Zoltán, a szervező Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója a programokat bemutató pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a rendezvény kifejezetten polgári repülő hétvége, ahol a közönség nem katonai gépeket, hanem olyan műrepülő pilóták produkcióit láthatja, akik nem viselnek egyenruhát.

A program pénteken délután a modellezők, siklóernyősök, sárkányrepülők érkezésével indul, melyet egy napnyugtától egészen 9 óráig tartó esti és éjszakai látványshow követ. A szombati nap a műrepülőké, az egyéni bemutatók mellett különleges kötelékrepülések és hőlégballon seregszemle szórakoztatja a közönséget. Vasárnap, a bajnokok napján pedig olyan hazai és külföldi sztárvendégek lépnek fel, akik nemzetközi elismeréseket szereztek produkcióikkal.

Báló Tamás, a rendezvénynek helyet adó szegedi repülőtér vezetője közölte, a magyar műrepülők mellett tíz országból érkeznek pilóták a rendezvényre. A magyar produkciók közt szerepel a L-29 delfin sugárhajtású vadászgép és a LI-2 retró utasszállító és MI-2-es helikopter bemutatója, és mások mellett Szegedre érkezik Vári Gyula világbajnok sugárhajtású vadászgéppilóta YAK-52-es gépével. Látható lesz a kassai Retro Sky Team, a német műrepülő bajnok Dr. Martin Graf, az olasz Luca Bertossio vitorlázó műrepülő és a francia bajnoknő, Mélanie Astles is.

A rendezvény három napja alatt a LI-2 retró utasszállító mellett más repülőgépekkel és helikopterekkel is szerveznek sétarepüléseket.

Pálhegyi Zoltán versenyigazgató-helyettes közölte, hagyomány, hogy a repülőnapokhoz kapcsolódva hőlégballon-versenyt is rendeznek, idén a XXII. FAI Hőlégballon Európa-Bajnokság házigazdája lesz Szeged. A megméretésre 23 országból több mint száz ballon érkezik, a 82 versenyző mellett húsznál is több fiesta pilóta emelkedik a levegőbe.

Szeptember 12-én este tartják az Európa-bajnokság megnyitóját, majd öt napon át a napkelte utáni, illetve napnyugta előtti két-három órában a versenyzők - a tervek szerint - 14 futamban teljesítenek az időjárási körülményektől függő feladatokat.