Ötven hazai független lemezkiadó az Independent Label Fair-en

Ötödik alkalommal rendezik meg az Independent Label Fairt (ILF) Budapesten. Szeptember 11-én a Pontoon állóhajóján mintegy ötven hazai és határon túli magyar független kiadó lesz jelen.

A vásár mellett a zeneipari témákkal foglalkozó szakmai programokkal, koncertekkel, live act-ekkel, a gyerekeknek lemezborító-workshoppal készülnek - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Az Independent Label Fair Budapest a hazai független lemezkiadók népszerűsítésére létrehozott platform, egyben Magyarország első, kifejezetten fizikai formátumokra (vinyl, CD, kazetta) specializálódott, friss és időtálló értékeket felmutató kiadókra fókuszáló vására. Az első négy évben hatszáz-ezer látogató fordult meg és több száz kiadvány talált gazdára.

A rendezvényen az érdeklődők limitált, egyedi, a boltokban nem kapható, gyűjtői darabokkal is találkozhatnak. Jelen van a magyar punk, a dzsessz és a techno, ahogy a hiphop vagy az afrobeat is.

Mint a közleményben kiemelték, a koronavírus által okozott gazdasági nehézségeket a kisebb lemezkiadók nagyon megérezték, fennmaradásuk és további működésük bizonytalanná vált. Ezért minden vásárlás hozzájárul ahhoz, hogy az egyre szélesebb hazai lemezkiadás spektruma továbbra is sokszínű lehessen.

Az érdeklődők egy lapozgatható, interaktív, online kiadvány segítségével előre átnézhetik a vásáron résztvevő kiadók kínálatát, így a helyszínen könnyebb lesz válogatni.

Kora délutántól szakmai programok lesznek. Előadást tart Jeges Zsolt, a HAIL - Magyar Független Lemezkiadók Egyesületének elnöke, Tóth Barbara, a Hangfoglaló Program kommunikációs vezetője, bemutatkozik az ősszel Zalaegerszegen induló Hanaton Hanglemezgyártó Manufaktúra présüzeme, és ott lesz az is, aki naponta akár tízezer kazettát tud gyártani. A programban szerepel eszmecsere független kiadók képviselőivel, tapasztalatbörze a digitális és fizikai terjesztésről, kerekasztal-beszélgetés a kiadók költségeinek és bevételeinek számontartásáról.

A jövő lemezvásárlói és -kiadói a DIY lemezborító workshopon montázstechnikával, stencilekkel, ollóval, ragasztóval készíthetnek lemezborítót otthonról hozott kedvenceiknek vagy új szerzeményeinek. A gyerekeket az alkotásban tervezőgrafikus-páros segíti.

Fellép Mandaan és Krizso Live, koncertet ad a Speiz Boiz, live acttel jelentkezik a Chillum Trio, az afteren Yorgos, Dj Gandharva, Gnork, Route 8, Titusz és Von Yodi pakolja a lemezeket.

Az interaktív, online lapozható kiadvány a https://ui.publy.press/3b0e8637-e24d-4f15-8084-1b5432956d95 linken érhető el.