Online is nagy számú fiatal kutató vett részt a 35. OTDK-n

A legutóbbi kiadáshoz képest jelentősen több fiatal kutató, köztük rekordszámú határon túli magyar hallgató vett részt a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK), amelyet rendhagyó módon online rendeztek meg a tudományos diákköri mozgalom (TDK) megalakulásának hetvenedik, jubileumi évében.

Nemzetközi hírű kutatók, akadémikusok, egyetemi tanárok sorát nevelte ki az utóbbi hét évtizedben a TDK, amely máig hungarikumnak számító felsőoktatási tehetséggondozási forma - idézte fel a szervező Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az OTDT alelnöke.

Szécsi Gábor hozzátette: a hetvenedik jubileum éve több tekintetben is rendhagyó volt, a legfontosabb változás, hogy az OTDK-k történetében először - és a tervek szerint utoljára - online formában kellett megrendezni a tizenhat tudományterület döntőit március 29. és május 19. között.

Szendrő Péter, az OTDT elnöke hozzátette, hogy a pandémia miatti, rendkívüli helyzet rendhagyó megoldást kívánt, ezért döntöttek az online rendezés mellett.

A bemutatott pályamunkák száma jelentősen, csaknem 10 százalékkal emelkedett az előző, 2019. évi OTDK résztvevői létszámához képest; ezúttal 4493 előadás hangzott el. Az online lebonyolítás ráadásul megteremtette a lehetőséget a hozzátartozók, témavezetők, egyéb érdeklődők becsatlakozásának, az előadásokat így minden eddiginél többen, mintegy 20 ezren követték.

Szendrő Péter hangsúlyozta: az idei OTDK-n rekordszámban vettek részt középiskolások, de általánosságban elmondható, hogy nem csupán a résztvevők száma, hanem az előadások minősége is kiemelkedő volt - jegyezte meg.

Weiszburg Tamás, az OTDT általános alelnöke a tíz éve működő TDK Határok Nélkül programra hívta fel a figyelmet: idén rekordszámú, 283 határon túli magyar felsőoktatási intézményből érkező diák mutatott be pályamunkát az OTDK-n.

Újdonságként az OTDK egyik rendezője is határon túli intézmény volt, a biológia szekció döntőjét a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem szervezte, de a tervek szerint az OTDK következő, 2023-as kiadásának már három határon túli helyszíne is lesz - mondta el.

Cziráki Szabina, az OTDT titkára beszámolt arról is, minden eddiginél többen, 314-en jelentkeztek a Pro Sciencia Aranyéremre, közülük 51-en nyerték azt el, az OTDK-n középiskolásként részt vevők legjobbjait pedig a Junior Pro Sciencia Aranyéremmel jutalmazták.

A 35. OTDK lebonyolítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével 400 millió forinttal támogatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, míg a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség 17 millió forintot biztosított a 35. OTDK előkészítésére - közölte.

Szendrő Péter az MTI kérdésére elmondta: első alkalommal hirdették meg az OTDK Plusz találkozót, hogy az online döntő első helyezettjei személyesen is találkozhassanak augusztus végén.

A jubileumi év tiszteletére két könyv is megjelent OTDT és az Akadémiai Kiadó együttműködésének eredményeként: A TDK vonzásában - 7 évtized, 35 OTDK című kötet szerkesztője Koósné Török Erzsébet, az OTDT korábbi titkára, A megújulás műhelyei - A magyar tudományos diákköri konferenciák története (2011-2020) című monográfia szerzője pedig Szécsi Gábor.