A legnagyobb siker a közös gondolkodás kialakítása

Bár a munkaerőpiaci helyzet még nem teljesen megoldott, a gazdasági szereplőknek továbbra is nagy szükségük van szakképzett munkavállalókra, mégis sikeres volt a 2016-ban indított Foglalkoztatási Paktum: a partnereknek sikerült közös gondolkodást kialakítaniuk, amely Porga Gyula polgármester szerint a kezdeményezés legfontosabb eredménye.

Négy és fél éve alakult meg négyes konzorciumban (Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, Veszprém Megyei Kormányhivatal, Pro Veszprém Nonprofit Kft., Nagycsaládosok Balatonalmádi Szervezete) a munkaerőpiac szereplőinek egymásra találását koordináló és segítő, a munkavállalók elhelyezkedését támogató Foglalkoztatási Paktum. A Széchenyi 2020 program részeként, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával 963 millió forintból megvalósult projekt a napokban zárul, melynek legfontosabb sikereként a közös gondolkodás kialakítását fogalmazta meg Porga Gyula.

„Azt a célt fogalmaztuk meg, hogy a munkaerőpiaci dinamikus változásokra hatékonyan tudjon reagálni az önkormányzat, az állam, a vállalkozók, illetve hogy ezek az információk eljussanak a munka világába visszatérni kívánó, valamint az oda először belépő szereplőkhöz. 2016-ban egy olyan pillanatban volt Veszprém, amikor sokkal több volt a munkahely, mint amennyi aktív munkaerőt a piacon lehetett találni. A Veszprémben és térségében működő vállalkozások 80%-a küzdött a munkaerőhiánnyal, ami a gazdasági fejlődés legnagyobb akadályává is vált” – fogalmazott a polgármester.

Az együttműködés célja tehát a gazdaságélénkítés is volt. Ahhoz pedig, hogy ez megtörténjen, közelebb kellett hozni a munkaadókat és a munkavállalókat, akár úgy is, hogy képzések révén új, piacképes tudással ruházzák fel a leendő alkalmazottakat.

Ennek érdekében többek között létrejött egy Paktumiroda, ahol mind a munkavállalók, mind a munkavállalók információhoz jutottak. Előbbieket segítette a Kormányhivatal is, amelyen keresztül különböző támogatásokat vehettek igénybe a foglalkoztatók vállalkozásuk fejlesztéséhez, de a márkaépítésben, rugalmas foglalkoztatás megoldásában is segítséget kaptak.

A polgármester elmondta, a programban fontos szerep jutott a partner nagyvállalatoknak, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, a leendő alkalmazottakat pályaválasztási tanácsadással, egyéni álláskeresési tanácsadással, munkaerőpiaci információkkal segítő Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesületének, valamint a képzőhelyeknek is, akik a képzések biztosítása mellett rendszeresen részt vettek a képzéseket és a munkaadók igényeit összehangoló konzultációs folyamatokban is.

Utóbbi különösen fontos abból a szempontból, hogy nem mindegy, milyen tudással kerülnek ki a fiatalok az iskolapadból – ide értve a munkavégzésre vonatkozó gyakorlati tudást és a helyi lehetőségekkel kapcsolatos tudást is. Hiszen a foglalkoztatottság növelésének egyik legkézenfekvőbb módja, ha a pályakezdőket segítjük abban, hogy helyben találjanak munkát. „Ez nemcsak a vállalkozók érdeke, de Veszprémé is, hogy az itt tanuló fiatalok a térségben helyezkedjenek el” – nyilatkozta Porga Gyula.

Ennek érdekében indult útjára a „Veszprémben a jövőd” elnevezésű mentorprogram is, amely során a szakképzettséget szerző végzősöknek mentori közreműködéssel és ösztöndíjjal olyan támogató közeget biztosítottak, amelynek köszönhetően könnyebben veszik az első munkahellyel járó esetleges akadályokat.

De a mentorprogram mellett a munkaerőpiaci szereplők közelítését szolgálták a szakmabemutató kisfilmek is. Mindezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően 370 új munkavállalót sikerült felkutatni, és nagyon sok ember átképzését vagy éppen képzését bonyolították le az együttműködő partnerek.

A polgármester szerint ugyanakkor nem szabad megállni: „A foglalkoztatottság egy város, egy térség életében az egyik legközpontibb feladat. A cél az, hogy ezt a foglalkoztatottságot hosszú távon és fenntarthatóan tudjuk üzemeltetni vagy szinten tartani. Ezért azt az együttműködést, ami most létrejött, nem szabad elengedni. Ezekből a tapasztalatokból kell táplálkoznunk a jövőben is, a megszerzett tudást, a létrejött kapcsolatot erősíteni kell, hogy az előttünk álló kihívásokra is viszonylag gyorsan tudjunk reagálni.”