A foglalkoztatási érdekeknek és a lehetőségeknek összhangban kell állniuk egymással

A négy és fél éve megalakult a Foglalkoztatási Paktum a munkaerőpiac résztvevőinek egymásra találását, koordinációját és operatív működését segíti. Legfontosabb feladata a munkavállalók elhelyezkedésének támogatása volt. Ennek a kezdeményezésnek partnere volt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Erről az együttműködésről beszélt Markovszky György és Pápai Tamás a Méz Rádió műsorában.

Markovszky György elmondása szerint sajátos helyzetet teremtett a járványhelyzet a munkahelyeken. Kiemelten a vendéglátásban és a turisztikában sokan ellehetetlenültek a pandémiának köszönhetően. Ez azt is kikényszerítette, hogy sokan átképzésre szorultak.

„A nemzetközi piacra és Magyarországra is nagy nyomás nehezedik azáltal, hogy átalakul a munkaerő iránti igény, ami az átképzések sorozatát fogja igényelni.”

Ez az jelenti, hogy az egyszerű folyamatokat robotizálják és automatizálják, ami átképzésre és tudásbővítésre kényszeríti az embereket. Markovszky György elnök szerint ez pozitív hatással van a magyar gazdaságra.

A Veszprémben és a megyében lezajlott beruházások miatt újabb és újabb résztvevők jelennek meg a munkaerőpiacon. A munka iránti érdeklődés nem csökken, hanem fokozatosan nő, tehát, aki dolgozni szeretne, az tud dolgozni a megye egész területén.

Pápai Tamás a Continental technológiai vállalat veszprémi gyárának ügyvezetője a munkaerőről nyilatkozott. Elmondása alapján manapság nehéz jó munkaerőt találni.

„Nagy kihívás előtt állnak jelenleg a munkáltatók. Ha megjelenik egy új cég az adott régióban, ami magasan kvalifikált munkatársat keres, az nagy veszélyt jelenthet a többi cégre nézve. Nagy igény van továbbra is a szakképzett mérnökökre, fejlesztőkre.”

Pápai Tamás elmondta, hogy a foglalkoztatási érdekeknek és a lehetőségeknek összhangban kell állniuk egymással. Szerencsére jelenleg az országban egészséges verseny van, mind az attraktív munkával kapcsolatban, mind a generációs kérdésekben.

A fiatalokat manapság már nem a cég neve vonzza, hanem inkább a munka érdekessége, az izgalmas feladat vagy a munkakörülmény az, ami munkavállalóként számukra meghatározó. Ezzel szemben az idősek ragaszkodnak a céghez és szeretnének hosszútávon ugyanannál a cégnél maradni. Számukra kiemelten fontos szempont a lojalitás a munkavállalásnál.

Többféle kihívással állnak szemben a cégvezetők foglalkoztatás és munkaerő tekintetében Pápai Tamás szerint. Az országban jelenleg tapasztalható pozitív jelenségek és a vállalatok, vállalkozások lehetőségei lassan elérnek arra a pontra, amikor a verseny a jelenleginél élesebb lesz.