„A támogatási lehetőségek a foglalkoztatásban a veszélyhelyzet alatt is biztosítottak voltak”

Angyalosy Edina a Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának osztályvezetője a Veszprém TV közéleti magazinjának műsorában adott interjúban beszélt a Foglalkoztatási Paktum működéséről, hatásairól és eredményeiről.

A veszélyhelyzet a Foglalkoztatási Paktum munkáját is akadályozta, de a támogatási lehetőségek ugyanúgy fennálltak. Azokat a cégek, amik nem zártak be és bővültek álláskeresők kiközvetítésével támogatták.

Mivel a járványhelyzet ideje alatt a személyes ügyfélfogadás szünetelt, telefonon zajlott az ügyintézés. Így próbálták megtalálni mindenkinek a megfelelő munkáltatót a lehető legrövidebb időn belül. Erre nagy igény volt, hiszen a koronavírus-járvány miatt megnőtt az álláskeresők száma. „Az álláskeresők 90 százaléka önállóan is el tudott helyezkedni” - mondta Angyalosy Edina.

A Foglalkoztatási Paktum a pandémia idején is tovább működött. A támogatott foglalkoztatottsági rendszer 8+4 hónapos bértámogatást jelentett a munkavállalók megsegítésére.

„Tavaly márciustól kezdődően mintegy 15 ezer embernek segítettünk ezzel a megyében. Ennek a jórésze a munkahely megtartását célozta, kisebb része a bővülést. 7,5 milliárdos forrást használtunk fel az elmúlt egy évben.” – számolt be az eredményekről osztályvezető asszony.

A Foglalkoztatási Paktum feladata a kereslet és kínálat összehozása volt. Elsőként feltérképezték az álláskereső kompetenciáit, majd a főosztály kapcsolattartási rendszere megkereste a neki megfelelő céget. Ennek segítségével minden intézmény preferenciáit egy helyen kezelték. Nehézségnek bizonyult az egyeztetés hiánya, amit folyamatosan próbáltak áthidalni.

„A Paktum működtetésével azt értük el, hogy több száz álláskereső munkaerőpiaci kompetenciáját tudtuk javítani szolgáltatásokkal.”

Így 440 fő elhelyezkedését segítette bértámogatással a Foglalkoztatási Paktum. Emellett 50 ember képzését biztosította több különböző szektorban, ami könnyebbé tette a munkaerőpiaci elhelyezkedést. A világjárvány idején az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálta a Paktum működését. A képzéseket felfüggesztették a veszélyhelyzetre való tekintettel és a képzésben résztvevők a veszély elmúltával letehették vizsgákat.

Angyalosy Edina elmondta, hogy a Paktumnak a célja volt a gazdasági együttműködés, ami meg is valósult. A gazdaságban résztvevőknek egy lökést adott a hatékonyság elérése érdekében.