Átadták az innovációs szövetség ifjúsági tehetségkutató versenyének elismeréseit

Átadták a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny elismeréseit kedden a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

A Magyar Innovációs Szövetség 2020/2021. évi versenyén 4 első, 4 második, és 3 harmadik helyezettet díjaztak, 11 pályázatot kiemelt dicséretben, további 44 pályázatot pedig dicséretben részesítettek, elismerték továbbá a tanárok és középiskolák tehetséggondozó tevékenységét is.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Magyarországon a Nemzeti Tehetség Program is támogatja a fiatal tehetségeket, ennek forrása az idén 3,6 milliárd forint a központi költségvetésből és a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából, jövőre pedig 4,2 milliárd forint biztosítja majd a programban a tehetségek segítését, éves szinten 350 ezer diákot érnek el.

Fotó: MTI/Illyés TiborFotó: MTI/Illyés Tibor

A miniszter kiemelte, a program részeként a Stipendium Peregrinum ösztöndíj a fiatal tehetségek külföldi egyetemi tanulását támogatják. A lehetőséget az idén második alkalommal hirdették meg, a jelentkezések már lezárultak, és magasszintű zsűri dönt majd az ösztöndíjasokról.

Novák Katalin szólt arról is, hogy az innováció a versenyképesség alapja is. A várakozásokkal ellentétben az Európai Unió versenyképessége az utóbbi időben nem növekedett, ugyanakkor Magyarország kiemelkedő helyet foglal el az innovációs képességekben. Ezzel Magyarország szeretné megőrizni, javítani az ország versenyképességét, és hozzájárulni az uniós versenyképességhez.