Kisfilmekkel segíti a művészeti oktatást az MMA MMKI

A Te művészeTED címmel négy, 15-20 perces fiataloknak szóló művészetelméleti filmet készített az Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). Az első alkotást vasárnap mutatják be.

A filmek újszerű megközelítésben, humoros formában járják körbe az irodalom, a filozófia, a zenetörténet és az animáció témáit.

A sorozat egyes részeit május 10-én, 17-én, 25-én, és 31-én rakják fel az MMKI YouTube-csatornájára.

A szervezők célja a művészeti ágak népszerűsítése a pedagógusok bevonásával, valamint a diákok meglévő ismereteinek bővítése és kiegészítése - olvasható a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az MMA MMKI a magyar művészeti élet elméleti és gyakorlati eszköztárát, valamint azoknak a társadalmi folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálja. Amikor egyre többen keresik az online, kulturális tartalmakat, reflektál a világjárvány nyomán kialakult igényekre és a tudományos munkatársak kutatási eredményeit a fiatalok nyelvére lefordítva, készített tanulást segítő tartalmakat középiskolás fiatalok számára.

Eddig négy kisfilm készült el. A fiatalok az egyes részekben Benedek Dániel, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészének közreműködésével ismerhetik meg Cyrano de Bergerac történetét, a filozófiai gondolkodásmód alapjait, Mihalovich Ödön zeneszerző legfontosabb műveit, és azt, hogyan készülnek az animációs filmek.

Mint a közleményben kiemelik, a pedagógusok számára a tanulók motiválásának és a tanórák izgalmassá tételének egyik legjobb módja, ha olyan tartalmakat használhat, amely a kamaszok világából merít, és a korosztályt foglalkoztató kérdéseket járja körbe. A hetente új részekkel érkező sorozat koncepciója ezekre a gondolatokra épít.

Mechler Anna Eliza, az MMA ösztöndíjasa Edmond Rostand drámájával, a Cyrano de Bergerac-kal foglalkozik. A kisfilmben a történetet Roxane szemszögéből fogalmazza újra; a hangsúlyt ezúttal a nő érzései kapják.

Boros János az MMKI tudományos főmunkatársa a filozófiai gondolkodás alapjaira világít rá.

Mint írják, Windháger Ákos az MMA MMKI tudományos munkatársa, művelődéstörténész megismerteti a középiskolásokkal a méltatlanul elfeledett magyar romantikus zeneszerzőt, Mihalovich Ödönt, aki Liszt Ferenc és Bartók Béla közötti dimenzióban a hiányzó láncszemnek tekinthető és a magyar zenei felsőoktatás megteremtője.

B. Nagy Ervin, az MMA ösztöndíjasa Cserebogarak - Animációs történetek magyar bajnokokról címmel készített rajzfilmsorozatot, amelyben Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó, Kárpáti Rudolf hatszoros olimpiai bajnok kardvívó, a sakkbajnok Polgár lányok és Papp László ökölvívó életútja rajzolódik ki. A TE művészeTED sorozat aktuális részében az animációkészítés rejtelmeibe nyernek bepillantást a fiatalok.