Otthon Centrum: válságállóak a lakásárak Budapest V. kerületében

  • trend
  • 2020.08.27
    17:43
  • MTI
A téglaépítésű használt társasházi lakások fajlagos átlagárát vizsgálták az elmúlt 15 évben kötött adás-vételi szerződésekben és megállapították, hogy az árak Budapest V. kerületében a leginkább válságállóak - közölte az Otthon Centrum csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta, az első hét hónap átlagárai alapján Budapesten a használt tégla építésű társasházi lakások az V. és a XIII. kerületben voltak a legdrágábbak: a négyzetméterenkénti átlagár a belvárosban a legmagasabb, meghaladta az 1 millió forintot, Angyalföldön a négyzetméterenkénti átlagár 940 ezer forint. Budán az I. kerület a legdrágább (903 ezer forint négyzetméterenként), ezt követi a II. és a XII. kerület (884 ezer, illetve 857 ezer forintos négyzetméter árral).

A 2008-as pénzügyi világválság által megtépázott magyar lakáspiac mélypontja 2012-ben volt. A vihart legjobban az V. kerület vészelte át, ahol ugyan az adás-vételek száma visszaesett, de az átlagár 2007 és 2012 között néhány százalékkal nőtt.

Az elemzési vezető szerint a trend azóta is töretlenül ível felfelé, ennek tudható be, hogy mára az átlagár a 2008-as válság előttinek majdnem a háromszorosára nőtt.

Soóki-Tóth Gábor a budai oldalról elmondta, ebben a városrészben nagy az eltérés: míg az I. kerület a válságot nagyjából 30 százalékos átlagárcsökkenéssel vészelte át, és 2014 óta is átlagosnak mondható az értéknövekedés, addig a XII. és a II. kerületben mindössze 6 százalékos, illetve 8 százalékos volt az árak lemorzsolódása.