Ma már kevésbé közismert, hogy Szentendre és környéke egykor jelentős szőlő- és bortermelő vidék volt - idézte fel Solymosi Heléna, a város kulturális központjának igazgatója.
Szentendrén a borkultúrának nagy hagyománya volt, a város és vidéke híres volt például a kadarkájáról, olyannyira, hogy még exportáltak is belőle a "rác ürmössel" együtt. Az 1880-as évek filoxérajárványa azonban kipusztította a szőlőtőkéket, és helyükbe gyümölcsösök léptek. Az egykori bortermelésnek ugyanakkor máig megmaradtak a nyomai, mert a valamikor több mint tíz kilométer hosszú pincerendszerből még látogathatók épségben maradt szakaszok.
Erre a múltra is utal borfesztivál - folytatta az igazgató, hozzátéve, hogy a Pezseg a Fő tér elnevezésű programban már péntek déltől a pezsgőkre, habzó borokra és fröccsökre irányul a figyelem.
Péntek délutántól a jazz és a swing is felhangzik, szombaton és vasárnap pedig többek között a Dunakanyar Jazz Quartet hallható Borbély Mihállyal, a Hot Jazz Band vagy Török Ádám és a Mini Trió. A három nap alatt folyamatosan szól a zene Szentendre történelmi belvárosában és a Dunaparton, ahol egész nap a bor és a szőlő témájához kapcsolódó rendezvények lesznek.
A gasztronómiai ételkínálatot a helyi éttermek, termelők és szolgáltatók biztosítják egyedi menüsorokkal, különleges borvacsorákkal és borkostolókkal, a Tourinform iroda szervezésében pedig tematikus sétákra, kóstolóval egybekötött hajókirándulásokra, szakmai előadásokra és boros-zenés tárlatvezetésekre is sor kerül a három nap alatt.
A programokról a http://www.szentendreprogram.hu/ oldalon lehet tájékozódni.