Megkezdődött az idei Antall József Nyári Egyetem

Új világrend születéséről beszélt az Antall József Tudásközpont igazgatója az édesapja, a néhai miniszterelnök nevét viselő budapesti nyári egyetem hétfői megnyitó ünnepségén.

"Új világrend születik (...), és mi ezt próbáljuk követni" - mondta Antall Péter. Az ötödik alkalommal megtartott, kéthetes, most 21 ország 39 mesterszakos vagy PhD-hallgatójának továbbképzést kínáló kurzusról szólva hangsúlyozta: a cél az, hogy az eddigi mintegy kétszáz résztvevőhöz hasonlóan a hallgatók jobban rálássanak a világban zajló folyamatokra.

Emlékeztetett: édesapja volt a visegrádi együttműködés (V4) kezdeményezője, a nevét viselő intézmény célja pedig az, hogy e folyamat kutatásának megkerülhetetlen szereplője legyen.

Varju Krisztina, a magyar V4-elnökség miniszteri biztosa az eseményen kiemelte: közös platformon kell állniuk ezeknek az országoknak, hogy megmutathassák, milyen egyezések kötik őket össze.

Megjegyezte: a magyar V4-elnökség egyszerre kíván az európai, a régiós, a globális és a digitális aspektusokra fókuszálni munkája során.

Frank Spengler, az Antall József Nyári Egyetemet indulása óta támogató Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodavezetője megjegyezte: az unióban az eddiginél erősebb együttműködésre van szükség ahhoz, hogy megvédjük értékeinket és identitásunkat a globalizálódó világon belül.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a közösség előtt álló kihívások elmélyítik az együttműködést a Nagy-Britannia kilépése utáni közösségben, de Németország és a visegrádi négyek között is. A V4-ek gazdasági kapcsolatait sikeresnek, politikai viszonyrendszerüket pragmatikusnak nevezte.

Legfrissebb