Munkavállaláskor fontos az alapos önismeret

A diploma nyújtotta tudás több munkakör, foglalkozás betöltésére is alkalmassá teheti az embert. Sokaknak nehéz választani a lehetőségek közül. A választást érdemes magunk megismerésével kezdeni. Alapvető kérdéseket kell feltenni magunknak, miután megismertük az előttünk álló karrierlehetőségeket. Az önismeret magabiztossá tesz és segít a döntésben.

Az első munkahely megtalálása és a pályakezdés nem könnyű feladat. Aki már előre alapozott, gyakornoki programban vett részt vagy hasznos ismeretségeket szerzett a tanulmányai alatt, rendelkezhet képpel a munkahelyi elvárásokról. Mások lesznek azonban a követelmények, ha egy kis cégnél vagy egy multinál kezdjük a munkát, és eltérőek a feltételek, amikkel meg kell küzdenie egy specialistának vagy egy általános menedzseri pozícióra pályázó frissdiplomásnak. A különféle iparágak, feladatok a személyiséggel kapcsolatban eltérő követelményeket állítanak.

Sok csalódást és felesleges pályázatírást takaríthatunk meg, ha tudjuk, milyen lehetőségek közül választhatunk, és a legfontosabb: ismerjük önmagunkat. A sikeres pályakezdés legfontosabb feltétele ugyanis, hogy testhezálló feladatkört találjunk magunknak és olyan környezetben dolgozzunk, ahol ki tudjuk bontakoztatni a képességeinket.

Mit tud, és mit szeretne?

A testhezálló foglalkozás kiválasztásában alapvető az önismeret. Egy pályakezdő akkor tudja belőni a szintet, milyen pozíciót célozzon meg, ha tudja, mennyit képes áldozni munkájára a magánélete terhére; ha ismeri, mennyire motiválhatja a szakmai ranglétrán való előrejutás, a karrier lehetősége, és ha pontosan tudja, mennyire hajlandó bedobni magát leendő munkaadója céljai érdekében. Az ilyen és hasonló kérdésekre személyes válaszokat kell találni ahhoz, hogy tényleg jó szívvel tudjon az ember dönteni különböző munkalehetőségek közül.

Kérdések, amikre válaszolni kell

- Kibírja-e, hogy egész nap valaki jön, és kérdésekkel, kérésekkel halmozza el? Mennyire kapcsolatképes és mennyire igényli a társaságot a munkája során?
- Jobb lenne esetleg, ha a munkája nagy részét egyedül, önállóan oldhatná meg? Zavarja a koncentrálásban, ha állandó a mászkálás a környezetében?
- Szétszórttá válik, ha egyszerre több feladat megoldásán kell törnie a fejét? Úgy gondolja, hogy inkább egy témában merülne el szívesen, vagy jobban szeretne összefüggésekben gondolkodni, a részletek pontos ismeretét másokra hagyva?
- Ő az, aki egy csoportban rendszerint a döntő szót kimondja? Vagy inkább kivárja, míg eldőlnek a dolgok, és tanácsaival a kivitelezésben működik közre?
- Szereti a fegyelmezett munkavégzést, ahol előre ki tudja számolni, mikor és milyen feladatok várnak rá? Vagy inkább olyannak ismeri magát, aki a dolgozatait csak a határidő előtti utolsó éjszaka képes kiizzadni magából?
- Jó lenne, ha mindig pontosan megmondanák neki, milyen teendői vannak, vagy szeretne saját hatáskörben gondoskodni a feladatai beosztásáról?
- Jobban tetszene neki egy nagy, neves cég ahol majd évek múlva vezető pozícióhoz juthat?
- Környezete jól tolerálná, ha folyamatosan üzleti utakra kellene mennie? Vagy jobb lenne a jól tervezhető munkaidő - amikor semmi váratlan esemény nem boríthatja fel a péntek délutántól hétfő reggeli terjedő szabadprogramját?
- Inkább a pénzre koncentrálna vagy arra, hogy a tevékenysége örömet is szerezzen a munkaidő alatt?

Ezeknek a kérdéseknek a listája tetszés szerint folytatható, segítségükkel bárki saját döntési mátrixot állíthat össze, amikor a különböző állásajánlatok között böngészik, így jobban be tudja célozni a hozzá tényleg passzoló állásokat.

Forrás: felvi.hu

Legfrissebb