Az alkalmazó cégek fajtái

Nem egyszerű feladat megtalálni a számunkra megfelelő munkakörnyezetet, ezen belül is cégformát. A kérdést nem szabad bagatellizálni, mert karrier szempontjából meghatározó lehet, hogy az első néhány évet hol töltjük. Lássuk az egyes cég- és alkalmazási fajták sajátosságait.

Multinacionális (transznacionális) vállalatok

A hazánkba főleg a rendszerváltás után betelepült külföldi nagyvállalatokat a köznyelvben multinak nevezik. Ezek a hazánkon kívül több országban jelen levő cégek fogadják be a frissdiplomások nagy részét. Főleg a frissen betelepült vállalatokra igaz, hogy frissdiplomásokat képeznek ki maguknak, sok esetben egyszerre akár több száz fiatalt. A már régebb óta jelen levő cégek trainee programokkal próbálják magukhoz édesgetni a friss diplomások legjobbjait.

A multiknál kezdő fiatalok induló fizetése magasabb az átlagosnál, ennek megfelelően azonban egy betanulási időszak után viszonylag gyorsan jutnak felelősséggel járó munkakörbe. A felelősséggel a legtöbbször hosszabbra nyúlnak a munkanapok is, vagyis kemény munka is vár az alkalmazottakra. Karrier szempontjából fontos, hogy később lehetőség nyílhat a vállalaton belüli - akár nemzetközi - munkakörváltásra. Mások viszont hosszú távon a multis karrieres lehetőségek kötöttségeire panaszkodnak. Egy biztos azonban: néhány éves, multinál eltöltött munka után sokkal könnyebb más munkaadók cégeihez kerülni, mint viszont. A multi cégek hétköznap is ismert fogalmat képviselhetnek (pl. MOL, OTP, Microsoft, Shell, Nestlé, Suzuki), ami növelheti - vagy éppen csökkentheti - a munkahely presztízsét. Az ilyen cégekhez bejutni nem könnyű, fontos a gyakorlatban is használt, alapos nyelvtudás.

Közigazgatás, állami cégek, hivatalok, önkormányzatok

Az állami cégek a multikhoz hasonlóan rengeteg frissdiplomást szívnak fel. Az alkalmazott fiatalra cégmérettől függően - állami cég néhány fős és több ezres is lehet - eltérő munkakörnyezet és karrierlehetőségek várnak. A kisebb cégeknél változatosabb lehet a munka és a szabadság és a felelősség is nagyobb.

Az állami szektorban megszerzett munka nagy biztonságot ad. Lényegesen kevesebb embert bocsátanak el ezektől a vállalatoktól. Mivel a cégek nem a versenyszférában tevékenykednek, kisebb a pörgés, az alkalmazottra nehezedő nyomás, mint akár a multiknál, akár a kis- és középvállalkozásoknál.

Az állami vállalatok gyakran hirdetnek gyakornoki programokat és frissdiplomás állásokat. Az is igaz, hogy általában könnyebb bekerülni, bár itt vannak kivételek is (pl. Magyar Nemzeti Bank). A fizetések alacsonyabbak, mint a multiknál, ettől csak 1-2 speciális állami cég tér el.

Kis- és középvállalkozások (KKV)

A KKV-k méretükből adódóan sokkal nagyobb teret adnak a változatos munkának, mint egy multi, vagy akár a közigazgatás nagyobb cégei. Mivel kevesebben jutnak egy-egy munkakörre, a feladatok változatosabbak, rugalmasabbak és szerteágazóbbak. Főleg a kisebb cégek esetében előny lehet a családias hangulat, ahol mindenki ismer mindenkit.

A cégen belüli munkakörváltás esélye kisebb és az induló fizetések általában alacsonyabbak, mint egy multinál.
A kis cégekhez bejutni az esetek többségében könnyű, viszont ritkán hirdetnek frissdiplomás állásokat. Bevett szokás, hogy ismeretség útján töltik be az ilyen helyeket, ezért érdemes körbekérdezni az ismerősöknél, hátha akad egy üres pozíció. A kis cégek és a multik közti különbségről lásd külön cikkünket.

Nonprofit szektor

A gyakran civilnek nevezett nonprofit szféra a frissen végzettek viszonylag kis hányadát alkalmazza. A speciális, nem üzleti alapon működő vállalatok általában alacsonyabb fizetést tudnak csak fizetni, gyakran fizetés nélküli pozíciókba csábítanak munkatársakat. Általában nemes célért tevékenykednek (pl. jótékonykodás), ami sokak számára lehet vonzó. A munkával járó felelősség cégenként eltérő, főleg a cégmérettől függ. Itt is igaz, hogy minél kisebb egy cég, valószínűleg annál több mindennel kell foglalkozni.

A többi alkalmazási formához képest talán leginkább szükséges az elhivatottság, vagyis a cég tevékenysége iránt elkötelezettség. Ezért az alkalmazásnál gyakran elvárás a szakterület behatóbb ismerete.

Önmagam alkalmazása, saját cég

Akik nem szeretik a kötöttségeket és van is egy jó ötletük, amiben van fantázia, indíthatnak saját vállalkozást akár már hallgatóként, frissdiplomásként. Ezt csak olyanoknak javasolják, akik egészséges önbizalommal, motivációval vannak megáldva és érzik magukban a lendületet egy önálló vállalkozás indításához. Nem érdemes félgőzzel céget alapítani, ez a munka teljes embert kíván.

Előnye, hogy az ember magának osztja be az idejét, azzal és addig foglalkozhat, amivel akar, ráadásul önálló döntéseket hozhat. Ezzel egyidejűleg minden felelősség is az övé, mind szakmai, mind pénzügyi értelemben. Ebben természetesen benne van a pénzügyi siker lehetősége is, ami a többi munkaadói típushoz képest magasabb fizetést is eredményezhet. A vállalkozás elindításának kezdeti lépéseiről lásd külön cikkünket.

Forrás: felvi.hu

Legfrissebb