Így szerezzünk szakmai gyakorlatot

A felsőoktatási tanulmányoknak már kötelező eleme a szakmai gyakorlat. A cégnél töltendő 1-6 hónap meghatározó lehet a későbbi karrierépítésben, de a sok helyütt ezen felül elvárt 1-3 hetes gyakorlat is hasznos. Éppen ezért nem tanácsos a lehető legkisebb ellenállás irányába menni és olyan helyet választani, ahol „semmit sem kell csinálni." Lehet, hogy egy állásajánlattal a kézben zárjuk az első megmérettetést.

A szakmai gyakorlat a diáknak és a cégnek is hasznos. A résztvevő fiatalok belülről látnak egy munkahelyet, megtanulják az üzleti élet viselkedési normáit, az irodai eszközök használatát, a napi ügymenetet. A vállalat pedig nagyobb kockázat nélkül látja, alkalmas-e a hallgató a munkára. Ez az időszak hosszú próbaidőként is felfogható a munkaadó és a hallgató számára.

Nincs azonban könnyű helyzetben az a pályakezdő, aki valós munkatapasztalat nélkül vág neki az álláskeresésnek. Hogy ezt a kellemetlen helyzetet megelőzzük, tanácsos már az egyetemi, főiskolás évek alatt dolgozni. Ugyan a bolognai rendszerű felsőoktatás első szintjének, az alapképzésnek kötelező eleme a szakmai gyakorlat, ám nem mindegy, ezt hogyan abszolváljuk.

Keressünk komoly céget

Ne szükséges rossznak tekintsünk arra az időszakra, amit át kell valahogy vészelni. Olyan céghez menjünk, amelynek vagy jó neve van vagy felelősségteljes munkát lehet végezni, esetleg karrierlehetőséget kínál hosszabb távon vagy ahol egyébként is szívesen dolgoznánk.

Ha pályánkat egy multinacionális cégnél szeretnénk kezdeni, jelentkezzünk multihoz. Ha kisebb szervezetet szeretnénk megismerni, akkor kis céget nézzünk ki. Később ugyanis nehéz multitól kis céghez illetve fordítva váltani. A kis cég előnye, hogy nagyobb felelősségű munkát kapunk, általában családiasabb a légkör és közvetlenebb a kapcsolat a vezető és a munkatársak között. A nagy cég szűkebb területbe enged betekintést, viszont egy alaposan kidolgozott céges kultúrát adnak.

Hol lehet a „jó" cégekről tájékozódni? Ismeretségi körből, a médiából, az interneten, iparági újságokból, különféle felmérésekből. Utóbbira példa a Hewitt humán tanácsadó cég minden évben megtartott Legjobb munkahely felmérése, amelyen cégnagyság és iparág szerint is díjazzák a legjobbakat. Ha megvan a kinézett cég, kérdezzük meg telefonon a személyzeti osztályon, hogy nyitottak-e szakmai gyakorlatos alkalmazására. Ha igen, akkor erre a beszélgetésre hivatkozva küldjük el névre szólóan bemutatkozó anyagunkat (önéletrajz és kísérőlevél) a személyzeti szakembernek.

Vállaljunk minél többet

A gyakorlaton érdemes minél több feladatot vállalni. Ne ijedjünk meg a lehetőségektől. Felmérések szerint a munkában elengedhetetlen képességek 70 százalékát a munkahelyen, élesben tanuljuk meg, csak 30 százalékot az iskolapadban vagy tréningeken. Minél több felelősségteljes feladatot vállalunk, annál többet profitálunk a gyakorlatból.

A pályakezdők fő problémája, hogy nem ismernek senkit, aki segítene nekik az elhelyezkedésben. A szakmai gyakorlat arra is jó, hogy értékes kapcsolatokat gyűjtsünk, ezért beszéljünk minél több munkatárssal, kérdezzük őket a munkafolyamatokról, a megadott feladatokat megoldásáért tegyünk meg mindent.

Így használjuk fel a cv-ben

Ugyan a legtöbb szakmai gyakorlatos nem kap álláslehetőséget gyakorlat letelte után, mégis előfordul: amikor legközelebb munkaerő-felvételre kerül sor, a korábban már bizonyított fiatalok közül választ a munkáltató.

A 4-8 hetes céges munka jól mutat az önéletrajzban, különösen, ha ügyesen és tömören kifejtjük mit csináltunk. Ne csak az időtartamot és a cég nevét írjuk be az önéletrajzba, hanem azt is, milyen feladatokat oldottunk meg.

Ne a pénzért menjünk

A szakmai gyakorlat nem a pénzkeresésről és a gyors előmenetelről szól. Inkább olyan befektetés, melynek hasznát a munkavállaló később, a munkaerőpiacra kikerülve látja. Éppen ezért ne méltatlankodjunk, ha a szakmai gyakorlat idejére minimális bért (60-100 ezer forint) ajánlanak. Sőt, vannak olyan szakmák - például az újságírás - ahol még ennyit sem fizetnek. Pedig a jogi szabályozás szerint a többségnek járna fizetés. Kivétel a szakközépiskolák által előírt, a tanítási időben végzett gyakorlati foglalkozás és a jótékonysági szervezeteknél, egészségügyi intézményeknél végzett önkéntes, karitatív munka.

Első ismerkedés

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a cégek egyre komolyabban számolnak a szakmai gyakorlatos hallgatókban rejlő lehetőségekkel. Ennek megfelelően megesik, hogy komoly kritériumrendszer alapján, több körös állásinterjúban válogatnak a jelentkezők közül. Legtöbbször azonban elegendő egy fél órás interjú a kiválasztáshoz. A szakmai gyakorlatot a cégek általában nyolc hétre hirdetik meg. Vannak 3-4 hetes nyári munkalehetőségek is, ami ugyancsak hasznos befektetés lehet. Emellett van példa hosszabb, 8-10 hónapos programokra is.

Út a szakmai gyakorlathoz:

  • Lépjünk időben. Ne az utolsó félév előtt kezdjünk keresni, hanem már a negyedik-ötödik félévben.
  • Lehetőleg jó nevű, az iparágban elismert céghez menjünk.
  • Könnyebb, ha az iskola keres helyet. De saját magunk is kutassunk. Lehet, hogy az ajánlottnál is „jobb" céghez jutunk be.
  • Mérjük fel a cégeket. Mozgassuk meg a szülők, ismerősök kapcsolatrendszerét, menjünk el minél több állásbörzére, tájékozódjunk a médiából, nézzünk céges weboldalakat.
  • Készítsünk listát a szóba jöhető cégekről.
  • Vegyük fel a kapcsolatot telefonon vagy emailben a cégek HR-osztályával, keressük meg a szakmai gyakorlatosokért felelős személyzeti szakembert.
  • Küldjük el önéletrajzunkat és motivációs levelünket a HR-esnek.
  • Ha nem jön egy-másfél héten belül válasz, kérdezzünk rá, megérkezett-e.
  • Készüljünk fel az interjúra, a cég honlapjának ismerete legyen az alap.

Forrás: felvi.hu

Legfrissebb