A gönci barack a Zempléni-hegység lankáinak jellegzetes gyümölcse, amelyet ezen a két napon sokféle formában kóstolhatnak meg az érdeklődők. Lesz barackpálinka, baracklekvár, barackos gombóc és barackszörp is - hangsúlyozta Czakó Mónika, az esemény ötletgazdája és főszervezője a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
A családoknak is szóló fesztiválon a gyerekek a koncertek mellett kézművesfoglalkozásokon vehetnek részt az egész napos játszóházban: nemezelhetnek, dolgozhatnak újrahasznosított anyagokkal és megismerkedhetnek a tűzzománc készítésével, de gyerek mesemondók is szórakoztatják a közönséget.
A programok a Pálinkaház udvarán és a várban lesznek, a két helyszín közt gumikerekű kisvasút szállítja a vendégeket.
Havas Dóra gasztroblogger barackból készült finomságai mellett az Anyukám mondta étterem különlegességeit, a Sárga Borház grillezett ételeit és az Aranygombos Fogadó kínálatát is megkóstolhatják az érdeklődők.
A látogatók tizenhatféle pálinka közül válogathatnak, amelyek válogatott nemes és vadgyümölcsből készültek.
A rendezvényen fellép mások mellett a Magna Cum Laude, ByAlex, Hobo, valamint Szalonna és Bandája is.
Czakó Mónika felidézte: ezen a vidéken 1960-as években indult el a gyümölcs nemesítése és termesztése. Ma a gönci termővidéken 250 hektáron termelnek több mint tízféle barackot, magyar és francia fajtát egyaránt.