A legnagyobb kanadai magyar iskola évzáróján vett részt Balog Zoltán miniszter

Az Európán kívüli legnagyobb magyar iskola, a torontói Szent Erzsébet Magyar Iskola évzáró ünnepségén vett részt és mondott beszédet szombaton Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetője. Az MTI-t erről maga a miniszter tájékoztatta, aki ötnapos kanadai látogatáson tartózkodik.

A 200 tanulót oktató Szent Erzsébet iskola diákjai Arany János műveiből összeállított műsorral fogadták a minisztert és kísérőit. Beszédében Balog Zoltán szólt arról a megkapó és felemelő érzésről, amely az óhazától nyolcezer kilométerre fogta el meghallván a magyar beszédet, s megtudván, milyen féltve óvják és őrzik a nemzeti kultúrát a távolban a másod- és a harmadgenerációs magyarok is.

"Jó érzés nekünk, hogy magyar szót hallunk, távol az óhazától, és jó érzés nekik is, hogy az anyaország szeretettel öleli magához őket" - jelentette ki a miniszter az MTI-nek. Hozzátette: ezek a gyerekek jelentik a magyar jövőt Kanadában.

A tárcavezető - Áder János köztársasági elnök megbízásából - Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntette ki Perényi Csillát, az iskola igazgatónőjét, a kanadai magyarság kiemelkedő személyiségét.

Szombaton délután a miniszter a torontói új Magyar Házba látogatott, amelyet a helybéli magyarság - nagy összefogással - egy régi raktárházból épített újjá. Itt is verses műsorral fogadták a gyerekek az óhazából érkezett vendéget. "Könnyekig megható trianoni műsort adtak elő" - mondta Balog Zoltán az MTI-nek.

A miniszter egy neki kedves találkozást is felelevenített. Torontó főterén sétálva összefutott a kanadai külügyminiszterrel, Chrystia Freelanddel, aki éppen beszédet mondani készült egy rendezvényen, s beszédébe mindjárt beleszőtte a véletlen szülte találkozást és azt, hogy a magyarok a kanadai nemzeti örökséghez tartoznak.

Az 56-os magyarok kanadai tevékenységét 2010-ben törvénnyel nyilvánították a nemzeti örökség részévé.

Szombaton Balog Zoltán hivatalos programja lezárult, de vasárnap még Torontóban tartózkodik, és az Első Magyar Református Egyház gyülekezetében prédikál.

Szombaton lezárult a reformáció ötszázadik évfordulójának ünneplése is az összegyűlt kanadai magyarok körében. A háromnapos ünnepségsorozat pénteki eseményein Niagara Fallsban részt vett Balog Zoltán, és kíséretében Szabó István dunamelléki püspök, Kató Béla erdélyi püspök, valamint evangélikus és baptista meghívottak egész sora. A résztvevők szombaton zárónyilatkozatot fogadtak el, amelyben egyebek között hitet tesznek amellett, hogy "a szétszakadozottság ellenére egyek", és hangsúlyozzák, hogy "hitünkben és magyarságtudatunkban az egység munkálásának gyümölcseit tapasztalják". A közlemény leszögezi: "jóleső érzéssel tekintünk a magyar kormány nemzetpolitikájára, ezen belül a diaszpórában élő magyar közösségekkel való törődésre, és azon törekvésekre, amelyek hosszú távon biztosítani kívánják a világ magyarságának fennmaradását és gyarapodását".