Thury György vitézségére emlékeznek a várpalotai Diadal Napján

A várpalotai vár névadója, Thury György várkapitány emlékére rendezik meg a Diadal Napját június 9. és 11. között Várpalotán - közölte az MTI-vel a Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Csővári Zsófia elmondta, hogy a középkort idéző környezetben elevenítik fel Thury György várkapitány dicsőséges győzelmét, amelyet Arszlán pasa török seregei felett aratott 1566-ban. A látogatók részesei lehetnek a győzedelmes rohamnak és az azt követő örömünnepnek is - tette hozzá.

A program első napján a törökök tábort vernek a Thury-vár előtt, a magyarok pedig toborozni indulnak városszerte. Thury buzdító beszéde után fáklyás sétára várják a résztvevőket.

Csővári Zsófia elmondta: a látogatók hallhatják majd a müezzin hívó szavát, részt vehetnek történelmi vetélkedőn, részesei lehetnek a középkort idéző vásári forgatagnak, valamint megtekinthetik Thury György pallosát, amelyet az eredeti leírások alapján készítettek el újra. A rendezvényt kulturális és zenei programok is színesítik.

Pénteken egy török népdaltriót hallhatnak a látogatók, fellépnek a Tűzvarázs tűzzsonglőrök. Szombaton a Szegedi Miniszínház előadását láthatják a legkisebbek Róka és a héja címmel. Vasárnap Thury kapitány vezetésével versenyezhetnek a gyerekek és megostromolhatják a várat is.

A program annak az 500 hős katonának állít emléket, akik Thury Györggyel az élükön, tizenhatszoros túlerővel dacolva, a kor legjobban felszerelt katonái ellen védték meg a várpalotai várat - tette hozzá a szervező.